Destin de excepţie frânt

geluCu gâtul tăiat şi îngheţat bocnă, Gelu Crişan agonizează pe un pat de spital

Un bărbat din Petrila, cu o poveste de viaţă extrem de tristă, se zbate între viaţă şi moarte la Spitalul de Urgenţă din Petroşani,a colo unde medicii se chinuie să-i salveze viaţa. Gelu crişan, în vârstă de 54 de ani, a fost găsit cu gâtul tăiat şi îngheţat bocnă în faţa blocului în care locuieşte.

Poliţiştii spun că, cel puţin în acest moment, se merge pe tentativă de suicid, iar cauzele ar fi generate de boala de care bărbatul suferea, respectiv schizofrenie. “Nu sunt suspiciuni de comitere a unei fapte penale. Bărbatul a fost găsit în jurul orei 5 dimineaţa de un vecin, în faşa blocului. Din datele de până acum, acesta s-a automutilat cu ajutorul unui briceag, care a fost găsit în locuinţa sa, iar apoi a coborât în faşa blocului”, a declarat Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara. Cu gâtul tăiat, Gelu crişan s-a prăbuşit într-o baltă de sânge şi, până să fie descoperit, a îngheţat. Practic, aceasta este şi principala problemă care îi pune viaţa în pericol. Vecinul său a sunat imediat la 112, iar bărbatula  fost transportat la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, fiind internat la ATI. “Pe moment, pacientul pare stabil, dar problema este hipotermia. Vom vedea cum răspunde la manevrele de încălzire. De fapt aceasta este principala problemă”, a declarat managerul Spitalului de Urgenţă din Petroşani, dr Alin Vasilescu. Când a ajuns la spital, temperatura corporală a lui Gelu Crişan scăzuse până la 25 de grade, fiind efectiv îngheţat!

Nu este prima dată când bărbatul încearcă să-şi ia zilele. S-a aruncat de la etaj, şi-a tăiat venele, dar a scăpat mereu cu viaţă.

Mărire şi decădere

Gelu Crişan are o poveste de viaţă extrem de tristă. Este cercetãtor în geofizicã şi electronicã, specialist în astronavigaţie, dar povesteşte că a fost distrus de Securitate prin aşa zisa metodã ”spãlarea creierului”. Cei care i-au fost colegi şi vecinii povestesc despre Gelu cã a fost cercetãtor în fizicã atomicã şi profesor universitar la Bucureşti. De fapt, a studiat pe rând Topografia, Geofizica, Programarea numericã a datelor şi Electronică. A lucrat un an la mina Petrila, apoi la Institutul de Cercetare Petrol şi Gaze, a fost profesor universitar la Bucureşti, a fãcut cercetare şi proiectare, apoi a trecut în astronavigaţie. S-a îmbolnăvit, însă, iar apropiaţii spun cã gelu a devebit omul de acum în urma unei injecţii. ”A fost un copil eminent, a intrat din prima la liceu, apoi la facultate şi la a doua facultate. A devenit cercetãtor ulterior, pe la Bucureşti. A fost cãsãtorit, socrul sãu, am înţeles cã lucra în Comitetul Central pe vremea lui Ceauşescu. Are un copil, care a venit sã-l invite la nunta lui. Am aflat cã a fãcut o informare politicã, aşa cum se fãcea atunci, dupã care a ajuns aşa. Se spune cã ar fi criticat sistemul şi mai ales practicile din domeniul în care lucra el. Acea infirmare politicã nu doar cã a scris-o, dar a şi suţinut-o, cu copletãrile şi argumentele lui. A fost un bãrbat tare frumos, senin şi deschis. Se ştie cã dintr-o injecţie. Dar toţi spun cã Securitatea a fãcut asta. Generaţia nostrã a fost o generaţie bãtutã de soartã. Majoritatea celor  cu adevãrat buni, colegi de-ai mei, au murit. Au fost şase oameni eminenţi… Tatãl sãu a lucrat la minã, acum este pensionar şi stau împreunã. Mama lui a fost nevoitã sã plece în Franţa… Gelu a rãmas un om de bunã calitate, chiar dacã mintea lui o mai ia razna”, spunea cu ceva timp în urmă o fostă colegã de şcoalã generalã şi vecină cu Gelu Crişan.

Gelu este un adevărat personaj şi toată Petrila îl cunoaşte ca omul care umblã desculţ prin zãpadã, iar vara poartã bocanci şi uneori costum de schi. Uneori, când i se face rãu, se culcã singur pe pãmânt, apoi îşi urmeazã drumul cu câinele sãu, poate singurul sãu prieten adevãrat…

 



« (Știre anterioară)