Cer o lege pentru conversia creditelor în lei

bani Sute de hunedoreni se alătură celor cărora creditele  în franci aproape le-au ruinat vieţile şi semnează petiţia lansată de “Grupul Clienţilor cu credite în CHF”. Semnatarii petiţiei cer o lege de conversie a creditelor în lei.

Petiţia a fost semnată nu numai de cei care au contractat credite în franci, chiar dacă aceştia sunt cei mai afectaţi de creşterea monedei elveţiene, ci şi de cei care au împrumutat de la bănci euro sau dolari. Cei mai mulţi hunedoreni care au semnat până acum petiţia sunt din Deva, Hunedoara, Petroşani şi Simeria. De precizat că 90% dintre semnatari au contractat credite în fracnci elveţieni de la Volksbank, Raiffeisen, Piraeus Bank şi Bancpost.

GRUPUL CLIENŢILOR CU CREDITE ÎN CHF a înaintat deja o solicitare Guvernului, Camerei  Deputaţilor şi Senatului prin care cerea dispunerea în regim de maximă urgentă a unei iniţiative chflegislative care să soluționeze situația gravă în care se găsește o bună parte a clienţilor băncilor care au contractat credite în orice valută străină. Solicitarea conţine şi  o propunere de text legislativ care are la bază un Proiect Legislativ pe tema conversiei  creditelor în franci elvețieni  în lei, aparținând unui grup de 131 de deputați și senatori.  Iniţiatorii petiţiei solicită posibilitatea consumatorilor cu credite în valută străină (CHF, EURO, USD) de a opta pentru conversia creditelor din valută în lei, la cursul de la data semnării contractului la care să se adauge o diferenţă de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat. De asemenea, mai cer interzicerea solicitării şi aplicării oricăror altor comisioane, costuri şi garanţii suplimentare în procesul de conversie a creditelor dar şi interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în noua monedă de creditare.

 

 



« (Știre anterioară)
(Următoarea știre) »