Stau sute de ore pe schiuri şi au parte de misiuni extreme

MAXIUn jandarm montan adună într-un sezon turistic circa 350 de ore petrecute pe schiuri, în patrulările sale prin staţiunile turistice, însă munca nu se rezumă doar la atât. În multe situaţi îşi pun în joc propria viaţă pentru ai salva pe alţii.

În afară de pregătirea pentru a interveni la aplanarea unor conflicte, la prinderea unor infractori sau salvarea celor în dificultate, un jandarm care activează la „arma” Jandarmeria Montană, trebuie să aibă o pregătire temeinică şi la schi. Pe timp MAXI1de iarnă programul unui jandarm montan din Staţiunea Parâng înseamnă de la ora 9 la 16 patrulă pe schiuri, perioadă ce trece pentru mulţi peste pragul pasiunii faţă de acest sport, însă militarii nu se plâng pentru că „datoria cere şi sacrificii”. O radiografie a şefului jandarmilor montani din Parâng, plt. Valentin Szabo, arată că de la apariţia „militarilor” în staţiunea de lângă Petroşani, a adunat  în şase ani de serviciu, peste 2000 de ore de schi şi sute de kilometri de ture pe pârtie. Schiază de mic copil, aşa că timpul petrecut pe pârtie este cu mult mai mare. Antrenamentul forţat l-a făcut un profesionist în acest sport, dovadă fiind competiţiile organizate de Jandarmeria MAXI2Hunedoara în decursul anilor şi câştigate de jandarm. De altfel şi la campionatul din acest an al jandarmilor, care a adunat militari de la toate posturile montane din judeţ, Valentin Szabo a fost medaliat. „Nu doar eu am atâtea ore pe schiuri, la fel şi colegii mei de la Jandarmeria Montană pentru că acesta ne este serviciul. Adunăm peste 80 de ore doar pe schiuri într-o lună şi cum un sezon are 3 sau patru luni, rezultă o cifră însemnată. Activitatea noastră din staţiune nu se rezumă doar la schiat, dar este necesar ca jandarm montan să schiezi bine”, spunea Valentin Szabo, recompensat în 2008 cu titlul „Jandarmul anului” de către superiori. 

Specialiştii muntelui

MAXI3Atât plutonierul Szabo cât şi colegii lui sunt specializaţi pe lângă schi şi în alpinism. Un alt sport necesar misiunilor derulate în munte, iar pregătirea şi-o fac chiar şi în timpul liber. Este şi cazul colegului lor, Sergiu Cernăianu, un alt as al schiului care poate fi întâlnit în zilele libere pe gheţarii din Cheile Jieţului. Ultima misiune a fost în urmă cu puţin  timp la Peştera Bolii, acolo unde în miezul nopţii alături de salvamontişti a urcat pe versantul extrem de abrupt al Cetăţii Băniţa, pentru a recupera mai mulţi rătăciţi. A fost o alarmă falsă, însă misiunea riscantă a fost dusă până la capăt de Cernăianu.

Maximilian Gânju

foto



« (Știre anterioară)