CEH obligat să achite peste 5 milioane de lei către Transelectrica

transComplexul Energetic Hunedoara este dator vândut la Transelectrica. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat sentinţa irevocabilă tot în defavoarea structurii energetice hunedorene.

Încă din anul 2013 Tribunalul Hunedoara a decis că CEH are de achitat către Transelectrica pentru „servicii de sistem nerealizate” peste 5,3 milioane de lei. CEH a atacat sentinţa instanţei hunedorenbe, dar a pierdut şi la Curtea de Apel Alba Iulia, care a menţinut dispozitivul sentinţei iniţiale. Numai că şi recursul, judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a soldat tot cu o sentință în favoarea Transelectrica, astfel că CEH este obligat să plătească peste cinci milioane de lei. Practic, magistraţii de la instanţa supremă au respins recursul formulat de Complexul Energetic Hunedoara şi au menţinut sentinţa de la Curtea de Apel Alba Iuliatrans1

Încă din anul 2012, Compania de transport și de sistem al energiei din România a dat în judecată structura energetică hunedoreană cerând Complexului Energetic Hunedoara să plătească suma de 5.321.170 de lei, sumă ce reprezintă penalități aferente nerealizării serviciilor tehnologice de sistem.

De precizat că în acest proces CEH a beneficiat totuşi de clemenţa instanţei. Magistraţii de la ICCJ au admis cererea formulată de entitatea energetică privind acordarea ajutorului public judiciar pentru judecata recursului. Astfel, s-a dispus „reducerea taxei judiciare de timbru de la suma de 28.661 lei la suma de 15.000 lei şi eşalonarea plăţii acesteia în 15 tranşe lunare, egale, fiecare în valoare de 1.000 lei, ce urmează a fi achitate până la data de 12 ale fiecărei luni, începând cu 12 martie 2015”.