Vezi cât primesc în acest an de la Guvern minele necompetitive

143,475 milioane de lei reprezintă ajutorul de stat aprobat de Guvern, miercuri, pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului.

mineriEste vorba despre exploatările minele neviabile Petrila, Paroşeni şi Uricani, aflate pe program de închidere, iar Executivul a precizat că ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri. Conform actului normativ aprobat de Guvern, din totalul de 143,475 milioane de lei, suma de 93,3 milioane lei este destinată pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile intrate în proces de închidere definitivă, sumă destinată acoperirii pierderilor aferente producției curente. Diferența, respectiv 50,1 milioane lei, este alocată pentru plățile compensatorii (25,85 milioane lei) și pentru lucrări de închidere a minelor (24,3 milioane lei).
”Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri monitorizează nivelul de acordare a ajutorului de stat, astfel încât prețul cărbunelui livrat de unitățile producătoare care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât prețul cărbunelui de calitate similară provenit din terțe state”, au precizat reprezentanţii Guvernului după adoptarea hotărârii. Măsura aprobată de Guvern este în conformitate cu Decizia 2010/787/UE a Consiliului din 10 decembrie 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive și cu Decizia Comisiei Europene nr. C (2012) 1.020/final, prin care Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fonduri publice un ajutor de stat de 1.169 milioane lei în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cele trei unități deținute de Compania Națională a Huilei S.A Petroșani, în perioada 2011-2018.