Duel în instanţă pentru primele de vacanţă ale minerilor

images (4)   Sindicatele din minerit şi energie se duelează în instanţă cu reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara pentru primele de vacanţă convenite în Contractul Colectiv de Muncă.

Procesul se află pe rolul Tribunalului Hunedoara, iar instanţa a programat un nou termen de judecată pentru joi. Biroul Executiv al Sindicatului „Muntele” a decis acționarea în judecată a Complexului Energetic Hunedoara pe motiv că nu s-a respectat Contractul Colectiv de Muncă în ceea ce privește primele de vacanţă. Adaosurile salariale sunt prevăzute în CCM –ul negociat şi parafat de administraţia CEH şi sindicate, însă plata acestora stă sub semnul întrebării după o bâlbă a guvernanţilor. Este vorba despre adoptarea Legea 94/2014, care prevede acordarea voucherelor de vacanţă în locul primelor ,numai că, în bugetul de venituri şi cheltuieli al CEH aceste vouchere nu sunt prevăzute, dar în schimb apar primele de vacanţă. Sindicaliştii susţin însă că atâta timp cât există societăți cu capital integral de stat care acordă prima de concediu așa cum ea este reglementată în contractele colective de muncă, fără să țină cont de prevederile legii amintite, și CEH-ul trebuie să respecte ceea ce a prevăzut și negociat în Contractul Colectiv de Muncă. Conform negocierilor dintre sindicate şi administraţie, prima de vacanță are un cuantum de 1900 de lei brut.

Dosarul a ajuns pe rolul instanţei hunedorene în luna septembrie a anului trecut, dar primul termen de judecată a fost stabilit pentru 15 ianuarie 2015. De atunci, însă, procesul a suferit mai multe amânări din diverse motive.