Grupul infracţional condus de Simota, trimis în faţa instanţei

   Evaziune fiscală şi delapidare. Prejudiciul depăşeşte 4 milioane de lei

Omul de afaceri Alin Simota, împreună cu alţi 14 inculpaţi, a fost trimis din nou în judecată într-un download (15)dosar instrumentat de DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Prejudiciul este calculat la peste 4 milioane de lei, iar anchetatorii vorbesc despre delapidare şi evaziune fiscală.

Alături de Alin Simota, în instanţă a ajuns şi soţia lui, Mirela Simota, dar şi mai mulţi angajaţi ai firmelor sale. Noul dosar a fost constituit după ce, în data de 5 august 2014, sub coordonarea procurorilor DIICOT au fost efectuate opt percheziții simultane la domiciliile unora dintre membrii grupului, precum și la sediile firmelor implicate în circuitul evazionist. Procurorii DIICOT spun că, din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că, în fapt, începând cu anul 2007, Alin Simota împreună cu mai multe persoane din conducerea S.C. Atomis Internaţional Prod S.R.L., S.C. Simar S.R.L., S.C. Atomis Energie S.R.L., S.C. Elco Invest Consult S.R.L., precum şi alte persoane de încredere, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi alte infracțiuni, pentru a obţine beneficii materiale. În contabilitatea primelor două societăţi au fost înregistrate cheltuieli fictive, fiind pe de o parte afectate astfel taxele datorate bugetului de stat (TVA şi impozit pe profit), iar pe de altă parte, în baza acestor acte de cheltuieli fictive, fiind devalizate propriile societăţi cu sume mari de bani. Anchetatorii spun că Simota era liderul grupării care avea o structură bine determinată, fiecare membru având sarcini exact delimitate. Între membrii grupării infracţionale au fost identificate următoarele persoane: Preda Mihaela (juristă), Panduru Natalia Mariana, Drăghici Flavia (angajată ca economist la firmele lui Simota Alin) – (persoane ce au avut calitatea de asociat, respectiv administrator în societăţile controlate de Simota Alin, pe durata comiterii  faptelor), Dragomir Gheorghe şi Pintilie Gheorghe Raul (oameni de încredere ai lui Simota Alin, care se ocupau de identificarea unor firme care să emită facturi fictive şi, ulterior, de restituirea sumelor de bani virate prin bănci către aceste firme). La această grupare infracţională au aderat ulterior Grozea Mihai Andrei şi Smădoi Dorin.

Circuitul banilor în natură

Prin activitatea infracțională derulată prin intermediul firmelor S.C. Atomis Internaţional Prod S.R.L. și S.C. Simar S.R.L, gruparea a creat un prejudiciu de 3.453.402,88 de lei plus accesorii, prejudiciul total prin delapidare fiind de 4.077.977,72 lei RON (viramente bancare către S.C. Lubrex Company S.R.L. şi S.C. Muri Building S.R.L. efectuate în baza unor facturi fictive de achiziţie materiale şi monoperă).  “Prejudiciile la bugetul de stat au fost cauzate prin înregistrarea de facturi de achiziţie sau avans fictive, în baza cărora a fost dedus ilegal TVA datorată către bugetul de stat.  Totodată parte din facturiile de achiziţie au fost înregistrate pe cheltuieli fiind afectat astfel impozitul pe profit. În plus în vederea devalizării propriilor firme, în baza circuitului fictiv creat, au fost virate sume de bani în conturile bancare ale unora dintre firmele fantomă, banii fiind apoi retraşi şi returnaţi în numerar către Simota Alin.     Cu privire la suma de 2.111.102,89  lei virată din contul S.C. Simar S.R.L. în contul S.C. Muri Building S..RL. în baza unor facturi fictive, este de menţionat că o parte din această sumă  – 195.000 lei RON – a fost virată ca sponsorizare în contul Clubului Sportiv Jiul Petroşani,  controlat tot de inculpatul Simota Alin. Operaţiunea reprezintă o formă clasică a infracţiunii de spălare de bani prev. de art. 29 al.1 lit.a din Legea nr. 656/2002, banii proveniţi din infracţiunea de delapidare, fiind reintroduşi în circuitul legal în baza unui contract de sponsorizare”, se arată în rechizitoriu.    De asemenea, mai spun cei de la DIICOT, în perioada 2007-2008, S.C. Lubrex Company S.R.L prin administratorul său, la solicitarea inculpaților Dragomir Gheorghe şi Pintilie Gheorghe Raul, a achiziţionat cu file cec fără acoperire, în repetate rânduri, materiale de construcţii care au ajuns direct la firmele inculpatului Simota Alin, fără ca furnizorii să fie plătiți, astfel că aceștia au fost prejudiciați cu suma totală de 278.963,25 lei. “Din probele administrate în dosar mai rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpații Simota Alin și Smădoi Dorin – administratorul interpus al SC Simar SRL, aflată în pragul insolvenței – au delapidat suma de 960.326 de lei virată de Consiliul Județean  în contul SC Simar SRL deschis la Trezoreria Deva pentru plata unor lucrări ce fuseseră efectuate. Pentru a obține transferul acestor bani, inculpații au folosit state de salarii falsificate pentru plata salariilor aferente lunilor  septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie 2011, ianuarie 2012 și februarie 2012. Ulterior banii au fost retraşi din cont şi folosiţi în interes personal”, au precizat reprezentanţii DIICOT.

 



« (Știre anterioară)