Datori vânduţi la apă

   Zeci de mii de lei are de recuperat societatea de apă din Valea Jiului doar de la un singur consumator, iar într-un clasament al rău platnicilor se regăsesc afacerişti, politicieni, funcţionari, poliţişti ori oameni cu venituri modeste.

sediuUn singur consumator are de plătit către SC Apa Serv Valea Jiului o datorie astronomică de nu mai puţin de 25 868 de lei, adică peste un sfert de miliard de lei vechi. Nu este singurul, alţi cinci consumatori casnici sunt aproape de suma colosală în clasamentul rău platnicilor întocmit de operatorul de apă şi canal. Printre debitorii trecuţi pe lista ruşinii se regăsesc rudele unor demnitari, politicieni, oameni de afaceri care au conturi de sute de mii de euro, dar şi poliţişti ori alte categorii care au lefuri nu tocmai mici şi care şi-ar permite să-şi achite din facturi. Datoriile populaţiei depăşesc 10 milioane de lei, iar pe numele debitorilor există numeroase dosare de executare silită şi încredinţări ale instanţelor de judecată de a fi scoase la vânzare bunurile pentru recuperarea prejudiciului. Mulţi dintre datornici nu vor să-şi achite facturile chiar dacă au posibilităţi financiare şi preferă să ajungă în instanţă. În schimb sunt şi datornici care fac eforturi pentru a plăti din datorii. Exemplul este cel al unui bărbat din Petroşani care avea 5000 de lei datorie către Apa Serv Valea Jiului şi chiar dacă este şomer, a reuşit să-şi stingă creanţa din vânzarea urzicilor ori a altor plante de sezon. „Am avut în audienţă un bărbat cam de 55 de ani din Petroşani, a venit la mine să-mi ceară să nu-l debranşez de la apă. Omul a zis că-şi va plăti datoria, avea cam 5000 de lei, doar să-l păsuiesc. A tot achitat din restanţă şi am văzut că e de bună credinţă. Mai rămăsese cu vreo 400 de lei de achitat şi la o altă audienţă mi-a spus că se duce la Lainici, pe dealuri şi strânge urzici pe care apoi le vinde şi aşa a reuşit să-şi plătească din datorie. Avea mâinile pline de umflături, de muncă grea. Nu mai avea bani şi-i venise un alt ordin de debranşare. Vroia să-l las câteva zile ca să strângă bani. Am fost impresionat de el şi am scos din buzunar 100 de lei, să aibă de drum şi mâncare. Ca să nu se simtă jignit, i-am zis să-mi aducă şi mie nişte urzici. După audienţă a coborât la parter la casierie şi a dat şi suta de lei la datorie, să rămână cu 300, n-a ţinut banii pentru el, pentru mâncare. M-a impresionat foarte tare şi pe astfel de oameni voi face tot ce-mi stă în putinţă să-i ajut”, a povestit Costel Avram, director general Apa Serv Valea Jiului.

 

Reversul medaliei

 

O altă situaţie este cea a unei femei din Petroşani care stă în Italia de vreo şapte ani de zile şi care în loc să-şi facă un angajament de plată pentru datoriile acumulate, a trecut la ameninţări. „Tot în audienţă a venit o doamnă cu mama ei, aceasta din urmă avea datorie la apă. Cum a intrat pe uşă a sărit să mă ameninţe, că-şi ia un avocat, că de ce i-am trimis ordin de branşare. Vorbea stâlcit româneşte, şi-a uitat limba după şapte ani de Italia. Am scos-o afară, să înveţe să vorbească româneşte şi fără să ameninţe. Să se reîntoarcă atunci când a achitat ce a consumat. Pe aceşti oameni care se cred mai presus de restul nu-i putem înţelege şi ajuta”, mai spune directorul Apa Serv.