CEH, împresurată de creditori/ Îşi cer banii în instanţă!

images (11)    Firmele care derulează contracte comerciale cu Complexul Energetic Hunedoara au ajuns să îşi ceară banii în instanţă. Sunt mai multe acţiuni înaintate Tribunalului Hunedoara, care au ca obiect ordonanţa de plată.

Una dintre firmele care a chemat Complexul Energetic Hunedoara la bară este Gerom International, parte a grupului de firme Gerom care la finele anului trecut a cerut chiar insolvenţa societăţii energetice. La vremea respectivă litigiul comercial, generat de o datorie ce depăşea 4 milioane de lei, a fost stins, după ce conduecrea CEH a găsit bani în casierie. Acum, Gerom Internaţional, însă a deschis un nou proces care are ca obiect “ordonanţa de plată”. Nu este singura societate comerciaă care cere ajutorul magistraţilor pentru recuperarea debitelor restante de la CEH.

Şi firma deţinută de președintele PSD Vulcan, Marin Coltescu, vrea să execute Complexul Energetic Hunedoara. Agroaliment a înregistrat deja la Tribunalul Hunedoara un dosar al cărui obiect îl constituie ”ordonanță de plată, iar instanța a stabilit primul termen de judecată pentru data de 16 aprilie.

De asemenea, la judecată a ajuns şi Societatea Naţională de Închideri de Mine, care are pe rolul Tribunalului Hunedoara o acţiune similară, asta după ce compania energetică nu a achitat cărbunele livrat de minele neviabile administrate de SNIMVJ.

În schimb, alţi creditori merg mai departe şi cer chiar insolvenţa CEH. Este şi cazul Sanroc SRL, care se judecă cu entitatea energetică tot la Tribunalul Hunedoara.

Numai în acest an pe rolul instanţei hunedorene au fost introduse 10 acţiuni care au ca obiect insolvenţa CEH ori ordonanţa de plată, iar practica a dovedit că este singura modalitate de recuperare a contravalorii facturilor restante.

Datoriile comerciale ale Complexului Energetic Huendoara depăşesc 176 de milioane de lei noi şi, pratic, nu există furnizor care să nu aibă bani de recuperat.