Reţeta plăcintelor din vremea dacilor

   Județul Hunedoara nu a păstrat doar amprenta cetăților dacice, ci și reţeta unor plăcinte despre care se spune că ar fi din vremea lui Decebal și Burebista.

552ba7f4682ccf71ae9c2524Femeile din Ţinutul Pădurenilor pregătesc și acum plăcinta cu trei feluri brânză și două de smântână aşa cum au învăţat de la bunicele lor.

În Ținutul Pădurenilor, stă încă pierdut între munți satul Poienița Voinii. Acolo, femeile păstrează reţeta plăcintelor din vremea dacilor.

„Noi lucrăm cu fâină, ouă, brânză, zămăcișă, se pune laptele pe care îl mulgi de la vacă, se pune pe foc și la urmă când dă să fiarbă se pune o lingură două de oțet să se strângă, deci asta îi zămăcișa”. E modul în care Aurelia Muntean pregăteşte delicatesa în cele mai importante ocazii.

„Eu am învățat de la mămica, mămica o învățat de la mama dânsei. Pune zămăcișa, acuma pune smântâna, pune smântâna. Dacă mă uit la dumneavoastră vă văd prin foaia de făină”, a spus femeia.

După ce sunt umplute cu trei feluri de brânză și două tipuri de smântână, plăcintele sunt puse pe soba tradițională. Cu aceste bucate i-a cucerit Aurelia Muntean pe turiștii care ajung în Hunedoara.

Am dat la nemți, am dat la italieni or venit unguri”, a spus femeia. „Marțea după Paști atunci orișice femeie gospodină face plăcinte. Din daci am auzit și io că se trag plăcintele, din moși-strămoși, de sute de ani”, a spus Dorica Rădoane. O asociaţie a producătorilor tradiţionali din judeţul Hunedoara face acum eforturi să obţină pentru plăcinta Pădurenilor titlul de produs atestat.

„Însemnând a ne face cunoscuți la noi acasă, la noi acasă însemnând județul Hunedoara, apoi la nivel de județe limitrofe, țară și pasul final spre Europa desigur”, a spus Tatiana Rovinaru, de la Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale Ecologice Hunedoara.

E nevoie de aproximativ 40 de minute pentru ca plăcinta să fie gata, secretul nu stă doar în brânza și smântâna folosite la prepararea ei.

„După mine și ăsta e un secret, sufletul pe care îl pui, când faci ceva ca să îți placă pui suflet, pui inimă. Cred că și ăsta e secretul”, a spus Aurelia Muntean.

digi24.ro