Utilizatorii aplicatiei multimedia BSPlayer trebuie sa isi actualizeze produsul cu cea mai recenta versiune. De cinci ani  acestia au fost expusi unei vulnerabilitati care, odata exploatata de catre un atacator pentru a rula cod arbitrar, poate infecta PC-ul cu diversi virusi, anunta specialistii romani in securitate de la Bitdefender.

Desi vulnerabilitatea creata in 2010 a incetat sa mai functioneze dupa ultimul update, exploit-ul reuseste sa intrerupa functionarea aplicatiei si sa genereze o exceptie ce permite unui atacator sa ruleze cod arbitrar pe computerul utilizatorului.

alerta-pentru-toti-cei-care-vad-filme-pe-calculator-un-soft-des-folosit-de-romani-are-o-problema-majora_size1

Potrivit site-ului propriu, BSPlayer este folosita de mai mult de 70 de milioane de utilizatori in intreaga lume.

Vulnerabilitatea este activa pe sistemele de operare Windows XP si Windows 7, atat in variantele de 32 cat si pe cele de 64 de biti. Sistemele mai noi de operare, precum Windows 8, nu sunt predispuse acestui tip de atac, intrucat contin mecanisme speciale protectie impotriva unor astfel de vulnerabilitati.

qfzTDguWmHReQ6jwIOSI2AdAewK8dbsDUn utilizator poate fi pacalit foarte usor sa execute un astfel de fisier periculos. Practic acesta acceseaza o reclama falsa prin care descarca fisierul ce activeaza eroarea in BSPlayer. Din acel moment calculatorul devine controlabil de catre atacator, acesta avand un control deplin asupra datelor stocate si asupra sistemului de operare.

Astfel de vulnerabilati in aplicatii uzuale precum Java sau Adobe sau in sisteme de operare precum Windows, sunt deosebit de valoaroase pentru escroci, intrucat reprezinta o modalitate de a livra virusi fara a starni suspiciunea utilizatorilor. O banala eroare intr-o aplicatie poate avea consecinte grave daca este generata de un atacator in scopuri malefice.

Acest tip de vulnerabilitati sunt greu de detectat, deoarece solutiile de securitate le pot considera erori obisnuite. Solutiile de securitate pot in schimb monitoriza vulnerabilitatile cunoscute si nerezolvate si pot preveni executarea fisierelor periculoase copiate de pe internet.

Recomandam tuturor utilizatorilor sa-si instaleze intotdeauna cele mai noi actualizari de securitate atat pentru sistemul de operare cat si pentru aplicatiile folosite. De asemenea, este recomandata folosirea unei solutii de securitate capabile sa protejeze calculatorul de amenintarile online.

Sursa:yoda.ro