Patrimoniul UNESCO din Munţii Orăştiei, sub lupa parlamentarilor

     Parlamentarii care fac parte din comisia permanentă pentru relaţia cu UNESCO vin în judeţul Hunedoara pentru a  vizita cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

4c2dcacf34a73Potrivit datelor oficiale, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO va efectua o vizită de lucru la Cetățile Dacice din județul Hunedoara. Aceasta va include, pe lângă vizitarea cetăților, consultări cu reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara și Alba, ai Comitetelor de gestiune UNESCO pentru monumentul Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, primari, reprezentatul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva și a Parcului Natural Grădiștea Muncelului — Cioclovina.

Cetăţile dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti – Cetăţuia, Blidaru, Luncani – Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna (Alba) au fost incluse pe lista UNESCO în anul 1999. De atunci, autorităţile judeţene din Hunedoara au solicitat, în mai multe rânduri, preluarea acestora în administrare, dar proiectele s-au blocat în diverse stadii.

În ceele in urmă, Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a preluat, în luna februarie 2013, de la Ministerul Culturii, patrimoniul Cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, devenind astfel administratorul monumentului istoric protejat UNESCO.

 



« (Știre anterioară)