SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 22 mai

imageResize (1)    Ortodoxe
Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic (Dezlegare la pește)

Greco-catolice
Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia

Romano-catolice
Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m.

Biserica face pomenirea Sfinților Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic (381) în ziua de 22 mai.

Sinodul s-a desfășurat la Constantinopol, în lunile mai — iulie, la decizia împăratului Teodosie cel Mare (379-395), pentru a restabili ordinea și liniștea în Biserică.

Tulburarea era provocată de o erezie anti-trinitară (macedonianismul), învățătură ce nega dumnezeirea, egalitatea și deoființimea Sfântului Duh cu Tatăl și cu Fiul.

Printre cei 150 de ierarhii prezenți la Sinodul al II-lea Ecumenic au fost: Meletie al Antiohiei, Timotei al Alexandriei, Chiril al Ierusalimului, Diodor de Tars, Grigorie de Nyssa și Petru de Sevasta (frații Sfântului Vasile cel Mare, ?379), Amfilohie de Iconiu, Gerontius sau Terentius de Tomis — Constanța în Sciția Mică, Martyrius de Marcianopolis (Devna — Bulgaria).

Aceștia l-au avut în fruntea pe Sfântul Grigorie de Nazianz, episcop al Constantinopolului și președinte al sinodului după moartea episcopului Meletie al Antiohiei, la sfârșitul lunii mai. După retragerea Sfântului Grigorie de Nazianz, președinția sinodului a revenit noului episcop de Constantinopol, Nectarie.

Au fost prezenți și 36 de episcopi pnevmatomahi, adepți ai ereziei ce nega dumnezeirea Sfântului Duh, pe care împăratul Teodosie și Sfântul Grigorie sperau să-i câștige pentru Ortodoxie, încercare sortită, însă, cu eșec.

Lucrările sinodului, recunoscut ca Sinodul al II-lea Ecumenic, datorită importantelor decizii dogmatice formulate și recunoscute unanim de întreaga Biserică, s-au încheiat la 9 iulie 381.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Mucenic Vasilisc. A trăit în timpul împăraților Dioclețian și Maximian (284-305), fiind închis împreună cu Sfântul Teodor Tiron în cetatea Amasiei. A suferit moarte martirică în urma Sfântului Teodor, după ce a refuzat să aducă jertfe zeului Apolon.

sursa:AGERPRES(Următoarea știre) »