Alarmant: Sindicaliştii au trecut de la lupta de idei la lupta corp la corp!

 

       Lupta sindicală se ascute. Culmea, acţiunile nu sunt îndreptate – aşa cum ar fi normal, poate – împotriva administraţiei , ci sindicaliştii se luptă între ei. Cu adevărat alarmant este, însă, faptul că de la lupta de idei s-a ajuns la lupta corp la corp şi asta la propriu.

download (6)Că sindicaliştii nu se mai înţeleg între ei şi se acuză reciproc de “trădarea intereselor minerilor” nu mai reprezintă de mult o noutate. Grav este, însă, că situaţia a escaladat, iar acuzaţiile aruncate în spaţiul public sunt la un pas de a fi înlocuite de agresiuni fizice şi nu doar verbale. Grava ruptură a ieşit, încă o dată, la iveală după negocierile purtate, joi, cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, la sediul Complexului Energetic Hunedoara. Mihai Lorincz, președintele Sindicatului Energeticienilor de la Termocentrala Paroșeni, Mihai Lorincz, care nu este afiliat la Sindicatul “Muntele”, a fost alergat la propriu de câteva personae prezente la mitingul de protest din curtea Complexului Energetic Hunedoara, care cereau nişte “răspunsuri”. Sindicalistul a scăpat fugind pe uşa din spate, însă Adrian Jurca, preşedintele Sindicatului “Noroc Bun” – Departamentului E.M. Livezeni a dezvăluit că la intrarea în sediul companiei energetice la intrare acesta a fost împins şi i s-a rupt cravata.

Iar acuzaţiile despre fapte care pot degenera în orice moment, nu se opresc aici. Jurca a precizat că s-au organizat “comandouri (…) care să atace alți colegi din sindicate”. “Au fost organizate la Lupeni, care trebuiau să mă atace pe mine, dar eu nu le-am dat ocazia, dar l-au atacat pe Lorintz Mihai de la Paroșeni. Acesta a fost nevoit să fugă efectiv la terminarea ședinței pe ușa din spate deoarece îl așteptau afară.  Am făcut plângere la poliţie la ora 8 dimineața. (…) La ora 4 dimineața chiar arătau la Lupeni poza mea să știe atacatorii cine sunt. Umblau și pe lângă primărie să ne caute”, ne-a declarat Adrian Jurca. De organizarea acestor acţiuni sunt acuzate direct persoane din structura de conducere a  Sindicatului “Muntele”, însă şi directorul general al CEH, Constantin Jujan, este arătat cu degetul că ar fi “incitat la Lupeni oamenii împotriva mea”, după cum a precizat liderul de sindicat Adrian Jurca. Constantin Jujan neagă, însă, orice acuzaţie şi spune că în discuţiile cu minerii de la Lupeni nu a pomenit în niciun moment numele lui Adrian Jurca. “Eu le-am explicat în felul următor: astăzi, în Europa, un regulament pentru închiderea minelor de cărbune este până în 2018, nu există un altul. Orice altceva sunt simple discuţii. Nu i-am incitat pe oameni împotriva lui şi nici măcar nu i-am pomenit numele. Nu cred că de la mine au început ei să se certe”, a declarat directorul general al CEH, Constantin Jujan, care spune că există nişte supărări, nişte orgolii mai vechi.

Reprezentanţii IPJ Hunedoara nu au confirmat, cel puţin până acum, existenţa vreunei sesizări pentru agresiune sau alte violenţe.