Galeria Treptele Romane, expertizată de cercetătorii INSEMEX

       Cercetătorii de la Petroşani au în lucru o expertiză în urma căreia vor decide dacă un obiectiv istoric extrem de important pentru zona Brad, poate fi deschis turiştilor.

download (3)Galeria Treptele Romane cu o lungime de 180 de metri este amenajată de municipalitatea Brad, pentru a putea fi deschisă turiştilor, iar edilii au preluat obiectivul şi au finalizat reparaţiile la foişorul care făcea accesul în mina de aur şi care devenise practic o ruină. „Putem spune că prin această acţiune am reuşit să salvam o parte importantă din istoria de peste două mii de ani a acestor minunate locuri. Mulţumesc autoritarilor din cadrul Ministerului Economiei care au răspuns solicitării noastre de preluare a acestei galerii de mină, monument istoric”, declară primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.

INSEMEX dă verdictul

Pentru a putea fi deschisă publicului în condiţii de siguranţă, autorităţile locale din Brad au cerut o expertiză INSEMEX Petroşani a lucrărilor miniere din galerie şi a calităţii atmosferei din subteran. Cercetătorii din Petroşani au mers la Brad şi au adunat date şi probe din subteran, iar toate acestea sunt analizate acum în laboratoarele INSEMEX. „Încă nu s-a finalizat lucrarea, însă vreau să vă spun că solicitări avem. Văd că este o tendinţă, avem şi din partea Primăriei Zlatna o asemenea solicitare, şi dânşii vor să transforme o galerie de acolo în muzeu şi CEPROMIN Deva ne solicită să facem o expertiză tehnică a lucrărilor miniere, să vadă în ce măsură se poate transforma în muzeu. Acest lucru nu poate decât să ne bucure şi sperăm că vor mai fi şi alte solicitări de acest gen, că vor urma şi alţii acest trend”, a declarat directorul general al INSEMEX Petroşani, Artur Găman. Specialiştii institutului de cercetare din Valea Jiului au putut intra în galeria Treptele Romane fără a avea nevoie de aparate de respirat, semn că atmosfera nu este nocivă. Totuşi, fiind vorba despre un aflux de turişti şi de integritatea lor, experţii vor finaliza cercetarea şi vor da un raport municipalităţii Brad, cu ceea ce este nevoie de întreprins pentru ca mina de aur să poată fi vizitată în condiţii de siguranţă. „Facem un apel cetăţenilor care se deplasează în zonă să nu vandalizeze clădirea şi să nu forţeze intrarea în galerie. Exista riscuri de accidentare şi totodată pot fi răspunzători pentru eventualele distrugeri. Deocamdată, monumentul este în conservare”, mai spune primarul Florin Cazacu. Galeria Treptele Romane a fost săpată de mineri cu dălţile în secolele II – III  şi se regăseşte pe lista monumentelor istorice de patrimoniu.