Apa Serv e primul operator din România care a finalizat aplicaţia pentru accesarea de noi fonduri europene

AVRAM newReprezentanţii Apa Serv Valea Jiului au avut, săptămâna trecută la Bucureşti, ultima rundă de discuţii preliminare, înaintea depunerii oficiale a aplicaţiei privind accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru derularea de noi investiţii în reabilitarea, modernizarea şi extinderea reţelelor de alimentare cu apă potabilă şi canalizare din Valea Jiului.

Întreaga echipă managerială a SC Apa Serv Valea Jiului a participat la întâlnirea de la Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu reprezentanţi ai autorităţii POS Mediu, ai specialiştilor Jaspers şi ai consultantului angajat de Apa Serv (Halcrow). Operatorul regional al serviciilor de alimentare cu apă potabilă şi canalizare din Valea Jiului este primul din România care a finalizat deja aplicaţia de finanţare pentru acest nou proiect, în valoare de 91 de milioane de euro (fără TVA), aceasta fiind pregătită pentru trimiterea la Bruxelles, în vederea aprobării fondurilor.

“Concluzia discuţiilor de la Bucureşti este aceea că aplicaţia noastră este conformă cu toate cerinţele impuse de organismele financiare europene, Apa Serv Valea Jiului fiind primul operator din România care a finalizat această etapă premergătoare obţinerii finanţării şi, mai mult ca sigur, vom fi primul operator de servicii de apă şi canalizare care va începe lucrările de modernizare în baza noului program derulat, în acest sens, de Uniunea Europeană. Vorbim aici despre un succes al întregului colectiv al SC Apa Serv şi vreau, pe această cale, să le mulţumesc tuturor colegilor mei pentru efortul uriaş pe care, împreună cu consultantul nostru, l-au depus pentru a obţine acest succes”, apreciază Costel Avram, directorul general al Apa Serv.

Având în vedere concluziile favorabile ale ultimelor discuţii preliminare privind aplicaţia de finanţare prin care Apa Serv Valea Jiului poate obţine 91 de milioane de euro (fără TVA) pentru modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare care va ridica gradul de accesibilitate la servicii de acest tip la standarde europene pentru circa 98% din populaţia Văii Jiului, putem concluziona că optimismul directorului general Costel Avram, care estimează că primele lucrări vor începe deja din acest an, nu este unul exagerat. “Dacă lucrurile vor decurge în mod normal, cred că vom obţine în scurt timp aprobarea proiectului, vom putea lansa şi primele licitaţii şi am încredere că primele lucrări ar putea începe încă din acest an, aşa cum am promis, mai întâi la Câmpu lui Neag şi Uricani, apoi peste tot unde mai sunt necesare”, explică Avram.

Important este de precizat şi faptul că, deşi valoarea acestui proiect nu implică şi analizarea lui în organismele centrale ale Comisiei Europene, proiectul Apa Serv va fi transmis totuşi la Bruxelles pentru aprobare.

Tiberiu VINŢAN