Vulcanul intră-n sărbătoare. Începe „Nedeia Vulcăneană”

nedeie Ile si merisoreancaProbabil cea mai aşteptată şi cea mai apreciată nedeie tradiţională din Valea Jiului, cea de la Vulcan, este pe punctul de a începe, de la Sânziene şi până la Sânpetru. Timp de aproape o săptămână, Vulcanul va fi scena unor evenimente culturale, artistice, sportive şi educaţionale de excepţie, reunite sub genericul celei de-a 43-a ediţii a prestigioasei manifestări publice cunoscută drept “Nedeiea Vulcăneană”.

Împreună cu echipa sa de consilieri locali, cu funcţionarii din primărie dar şi cu o contribuţie semnificativă a societăţii civile vulcănene, primarul Gheorghe Ile a reuşit să întocmească un program care răspunde aşteptărilor fiecăruia dintre cetăţenii oraşului, dar cu siguranţă şi al multora dintre cei care, cu prilejul acestui eveniment, vin la Vulcan din toată Valea Jiului şi nu numai.

Ediţia din acest an a “Nedeii Vulcănene” a început încă de duminică, atunci când a fost marcată aniversarea a 95 de ani de la înfiinţarea clubului sportiv fanion al oraşului: CS Vulcan. Tot sportul este pe primul plan şi în prima zi oficială din programul “Nedeii Vulcănene” din acest an. Astfel, miercuri 24 iunie, începând cu ora 10,00 sunt programate mai multe competiţii sportive destinate iubitorilor de cros, ciclism sau role care au posibilitatea să se întreacă pe pistele de pe Bulevadrul Mihai Viteazu. În aceeaşi zi, de la orele 14,00 la Colegiul Tehnic “Mihai Viteazu” şi Şcoala Gimnazială nr. 1 se vor desfăşura competiţiile din cadrul “Cupei Nedeii Vulcănene” la şah.

afis nedeieZiua de joi, 25 iunie este dedicată premierii tinerilor din comunitatea Vulcanului care, în cursul acestui an, au obţinut rezultate bune şi foarte bune la competiţiile şcolare judeţene şi naţionale. Similar, vor fi premiaţi şi elevii care au obţinut rezultate remarcabile la competiţiile sportive naţionale şi internaţionale. Festivitatea va începe de la orele 12,00 la sala de Consiliu a Primăriei din Vulcan. Tot în cadrul acestor festivităţi va avea loc şi premierea tinerilor poeţi care au participat la ediţia din acest an a concursului de creaţie literară “Primăvara-Muza tinerilor poeţi”. Tot joi, de la orele 15,00 primarul municipiului Vulcan va fi gazdă a unui alt eveniment de o sensibilitate aparte. Este vorba despre ceremonia de premiere a cuplurilor care aniversează, anul acesta, 50 de ani de căsătorie.

Şi ziua de vineri, 26 iunie, începe sub semnul festivităţilor. De data aceasta, la sala Consiliului local, de la ora 14,00 este programată ceremonia de decernare a diplomelor de excelenţă şi a unor insigne pentru cetăţenii de onoare ai municipiului Vulcan. Tot vineri debutează şi seria de spectacole a Nedeii vulcănene. Pe scena amplasată în zona centrală a Bulevardului Mihai Vizeatz vor urca, începând cu ora 16,00 mai întâi tinerii artişti talentaţi ai Vulcanului şi ai Văii Jiului. De la ora 18,00 este programat un concert susţinut de Suzana Toader şi Felician Nicula.

Probabil cel mai aşteptat moment din programul “Nedeii Vulcănene”, spectacolul pentru tineret, va avea loc sâmbătă seara, de la orele 18,00 când pe scena în aer liber de pe bulevardul “Mihai Viteazu” vor urca artiştii şi trupele invitate la spectacolul de gală al Zilelor municipiului Vulcan, respectiv: Shift, Hara, Celia şi Deepside Deejays. Primarul Gheorghe Ile spune însă că mai are pentru vulcăneni o surpriză pentru acest show care se va încheia, în mod tradiţional, cu un impresionant foc de artificii.

“Nedeia Vulcăneană” se încheie duminică, 28 iunie când organizatorii au programat un adevărat maraton al tradiţiilor populare. Ziua începe de la primele ore ale dimineţii, când este programată tradiţionala paradă a costumelor populare care, în ultimii ani, a devenit o paradă în care Vulcanul îşi prezintă tot ce are mai valoros în comunitate. Parada începe la ora 12,30 în zona Peco Coroeşti şi va urma traseul bulevardului Mihai Viteazu până la Profi şi de aici, traseul spre zona de agrement Brazi. La Brazi, locul în care au avut loc cele mai frumoase momente din istoria nedeii, va avea loc şi în acest an un concert folcloric în cadrul căruia vor evolua tinerii talentaţi ai folclorului vulcănean dar şi invitaţi de prestigiu, precum: Lena Miclăuş, Septimiu Marişca, Ionuţ Sidău, Petrică Mâţu Stoian şi Elena Merişoreanu.

“Cu această bogată agendă culturală, sportivă şi artistică avem, încă de la bun început, convingerea că ediţia cu numărul 43 a “Nedeii Vulcănene” va fi, ca de fiecare dată, una memorabilă, una demnă de renumele acestui eveniment de excepţie, una la care invităm toţi vulcănenii noştri, dar şi pe cei care au buna plăcere de a ne fi, la ceas de bucurie, oaspeţi, să participe la cât mai multe din aceste activităţi”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

[slideshow_deploy id=’16047′]