Balta cu peşte naste animozităţi! Redevenţă pentru 9 hectare de luciu de apă: 1.500 de lei pe an, timp de 10 ani!

 

         O baltă de pe raza oraşului Petrila, folosită frecvent de pescari naşte animozităţi. Asta după ce Primăria Petrila a decis să încheie un contract de asociere în participaţiune, pe o perioadă de 10 ani, cu Asociaţia Pro Pescar Petroşani. Hotărârea ar putea fi atacatată din cauză că redevenţa pentru un lac cu o suprafaţă de 9 hectare a fost stabilită la fix 1.500 de lei anual.

balta1Edilii au decis să încheie contractul de asociere în participaţiune, pe o perioadă de 10 ani, direct cu reprezentanţii Asociaţiei Pescarilor Sportivi Pro Pescar, consideraţi a fi apropiaţi ai senatorului UNPR Haralambie Vochiţoiu, fără să organizeze vreo selecţie de oferte sau vreun eventual concurs de programe de dezvoltare a zonei. Iniţiatorul proiectului de hotărâre este primarul Ilie Păducel, care motiveză că oricum între cele două părţi exista deja un contract de comodat, încheiat în 2013,şi care maie ra în vigoare încă vreo 8 ani de acum încolo. Un contract gratuit, aşa că este oarecum ciudat că cei de la Pro Pescar ar renunţat la gratuitate, fie şi la solicitarea edilului –şef, pentru a plăti o redevenţă, chiar şi de numai 1.500 de lei pe an.

Primarul Ilie Păducel susţine că s-a gândit doar la “oportunitatea punerii în valoare, în interesul comunităţii locale, a resurselor naturale de pe raza oraşului Petrila, prin promovarea pescuitului recreativ/ sportive de competiţie, precum şi prin crearea unei zone propice pentru petrecerea timpului liber în mijlocul naturii”. Numai că nu toată lume a văzut la fel ca Păducel această iniţiativă, iar cel mai mult a deranjat peripada mare de timp pe care s-a decis asocierea şi valoarea extrem de mică a redevenţei. Asta mai ales că, după cum a spus consilierul local PNL Doiniţa Bălănesc, “până acum, asociaţia nu a  adus niciun beneficiu locuitorilor oraşului Petrila”. balta2În plus, a arătat aceasta, deşi s-a vorbit despre acest lucru şi la şedinţa de consiliu din luna precedentă, reprezentantul asociaţiei nu a schiţat măcar un program de dezvoltare a bălţii pe care se desfăşoară pescuit cu taxă, ori edilul – ca iniţiator de proiect – să arate negru pe alb ce anume trebuie să facă Asociaţia Pro Pescar pe cele 9 hectare de luciu de apă.

I-au dat-o gratis iniţial

  “Asociaţia nu avea ce beneficii să aducă oraşului Petrila, pentru că s-a dat în folosinţă gratuită. Acuma vrem să fixăm o redevenţă de 1.500 de lei, care pentru unii este probabil simbolică, ţinând cont că asociaţia doreşte să facă nişte investiţii şi nu întâmplător am propus ca asocierea să se facă pe o perioadă mai lungă, dar cu precizarea că dacă nu se va respecta, să putem să şi reziliem contarctul”, susţine primarul Ilie Păducel.

În cele din urmă, după discuţii aprinse, proiectul a trecut în CL Petrila, însă asta nu înseamnă că lucrurile vor rămâne aşa. Doiniţa Bălănesc a anunţat că va sesiza Prefectura Hunedoara şi se va adresa secţiei de contencios administrativ, în condiţiile în care consideră că, dacă se anunţa „că balta se pune la balta3dispoziţia investitorilor, vor fi mult mai mulţi şi atunci puteam să facem o selecţie de proiecte”. Greşit, spune primarul Petrilei, care susţine că ani de zile balta a stat nefolosită şi nu a interesat pe nimeni şi, oricum, dacă nu se încheie asocierea în participaţiune, rămâne în vigoare contractul de comodat cu titlu gratuit. Altfel spus, oricum nu se poate apropia nimeni de balta cu peşte, în afară de cei de la Pro Pescar.

Balta de pe raza oraşului Petrila pare destul de profitabilă, mai ales pentru cei care o administreză. S-au făcut investiţiipentru curăţarea bălţii şi pentru popularea ei, an de an, cu peşte, însă, în acelaşi timp reprezentanţii asociaţiei vorbesc de peste 1.000 de membri înscrişi, plătitori de cotizaţie, iar în conturile asociaţiei mai intră şi bani din taxa de pescuit pentru balta administrată de această asociaţie.

[slideshow_deploy id=’16047′]