Sărbătoarea Sânzienelor la Straja

nedeiesanziene2Cu o tradiţie de câteva sute de ani, sărbătoarea Sânzienelor va fi marcată, miercuri 24 iunie, în staţiunea turistică Straja din municipiul Lupeni. Aici vor avea loc o slujbă religioasă, la schitul din staţiune (cu începere de la ora 12,00), dar şi un concurs tradiţional de călărie la care participă mai mulţi proprietari de cai din gospodăriile momârlăneşti de pe Valea Jiului.

emil parau„Conform unei tradiţii de sute de ani, flăcăii din cătunele de munte, proprietari de turme de oi, se întrec pe un traseu greoi, în munţi, călare pe cei mai de seamă armăsari, marea lor majoritate făcând faţă cu brio provocărilor impuse de traseu. Cu ani în urmă, cei din Valea Jiului îşi dădeau întâlnire cu cei din Gorj, fix de ziua Sânzienelor, pe creasta muntelui Straja. Acolo ajungeau cu caii, aşa cum fac şi acum, iar în mâini au flori galbene. Bărbaţii, care se îmbracă în straie populare, şi călăresc armăsari puternici, se iau la întrecere pe drumul ce urcă în staţiune. Cel care ajunge primul, după un traseu greoi şi lung, e răsplătit la nedeie. Practic aici se încinge o petrecere momârlănească de unde nu lipseşte taraful cu muzică populară”, spune omul de afaceri Emil Părău, unul dintre organizatorii acestui eveniment.

nedeiesanziene1Pentru iubitorii muntelui şi ai tradiţiilor, dar şi pentru turiştii care se află în aceste zile în staţiunjea turistică de la Straja, sărbătoarea Sânzienelor deschide oficial sezonul turistic de vară din staţiunile Văii Jiului.

[slideshow_deploy id=’14655′]