De la Aiud, la Bârcea/ Alin Simota are libertate mai mare de mişcare

 

    Alin Simota are o mai mare libertate de mişcare în puşcărie, după ce a fost transferat la Penitenciarul Bârcea Mare, de la Aiud, care este o închisoare cu regim de maximă siguranţă. Acum, acesta îşi ispăşeşte pedeapsa în regim semideschis, aşa că se bucură de mai multă libertate.

diicot-alba-iulia-cere-arestarea-lui-alin-simota1371024752

La finele lunii mai, Simota a dat în judecată Penitenciarul Aiud, unde se afla la acea vre,e şi a cerut tocmai schimbarea regimului de detenţie. „Deținutul, nemulțumit de propunerea comisiei pentru stabilirea, individualizarea și schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, a utilizat căile de atac prevăzute de Legea 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, sens în care acesta a depus o plângere la judecătorul de supraveghere a privării de libertate și ulterior a formulat o contestație la Judecătoria Aiud, împotriva încheierii judecătorului de supraveghere”, a comunicat la acea vreme Nicoleta Mătărîngă, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud. Magistraţii au stabilit primul termen de judecată pentru data de 15 septembrie, dar între timp problema s-a rezolvat, iar Alin Simota a fost transferat la penitenciarul hunedorean.

 

Libertate mai mare de mişcare

 

Şi, potrivit art. 37 din Legea 254/ 2013, „Regimul semideschis se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de

Un an, dar care nu depăşeşte 3 ani.(…)  Persoanele  condamnate  care  execută  pedeapsa  în  regim  semideschis sunt cazate în comun, se pot deplasa neînsoţite în zone prestabilite din interiorul penitenciarului,  prestează  muncă  şi  desfăşoară  activităţi  educative,  culturale,terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral -religioase,  instruire şcolară şi formare profesională, sub supraveghere, în grupuri, în spaţii din interiorul penitenciarului  care  rămân  deschise  în  timpul  zilei,  în  condiţiile  stabilite  prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.

Alin Simota a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru conflict de interese, după ce ar fi câştigat aproape 50 de miliarde de lei vechi din afacerile cu statul pe vremea în care era consilier judeţean. De asemenea, la instanţa de fond Simota a fost condamnat la încă un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţa, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă. Dosarul se află în faza de apel, la Curtea de Apel Alba Iulia, şi are termen în data de  22 septembrie. De asemena, omul de afaceri mai este judecat în alte două dosare penale, pentru constituirea şi coordonarea unor grupuri infracţionale.

[slideshow_deploy id=’16047′]