ATENTIE! Lubeniţă cu virus necunoscut

     Deşi a fost foarte gustoasă, a îmbolnăvit două familii. Presupusa cauză: bacteriile de pe coaja fructului.

pepeni

Câţi dintre noi spală lubeniţa înainte de a o tăia în felii? Dacă nu o faceţi, ar fi bine să vă schimbaţi obiceiul. Altfel, vă expuneţi unor riscuri dintre cele mai neplăcute. Au păţit-o, zilele trecute, două familii din Arad. Ambele au mâncat din aceeaşi lubeniţă cumpărată de la Piaţa Mare. „Era cea mai bună lubeniţă pe care am mâncat-o anul acesta. Nu era stricată” – spune unul dintre consumatori. Dar, la câteva ore după aceea, „am avut dureri de stomac, greaţă, am vomitat şi am făcut diaree. Disconfort total! Nu puteam sta în picioare, greutate în deplasare… Când am văzut că ne ia pe toţi, am dedus că singurul aliment pe care l-am consumat toţi a fost pepenele verde luat de la piaţă” – povesteşte păţitul. Atât el, cât şi ceilalţi care au mâncat din lubeniţă – inclusiv un copil mai mic de doi ani – au ajuns la spital, fiind diagnosticaţi cu enteroviroză.

Analize imposibile

Omul a vrut să ştie de unde i se trage, aşa că a luat o felie din lubeniţa cu pricina şi s-a prezentat cu ea la un laborator de analize, dar aici „nu au vrut să ne ia probele, pe motiv că în Arad nu sunt autorizaţi să facă analize la fructe, ci doar la produse de origine animală. E inadmisibil să nu se poată face analize în Arad, la fructe sau la legume mai ales acum, pe perioada verii, când e foarte cald” – îşi dă cu părerea arădeanul.

El s-a adresat şi celor de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), de unde a primit două posibile răspunsuri: „mi s-a spus fie că lubeniţa ar fi putut fi tratată cu chimicale, fie că apa cu care a fost udată conţinea bacterii care pe timpul căldurii se înmulţesc şi conduc la stările acestea. Greşeala noastră a fost că nu am spălat lubeniţa înainte de a o începe. Probabil i-am atins marginile sau poate a fost injectată cu ceva… nu ştim şi nici nu vom şti vreodată” – încheie, supărat, bărbatul.

Prevenţie

Care e, totuşi, cauza eneterovirozei care a atins cele două familii? În lipsă de probe biologice investigate, se poate doar specula. Potrivit dr. Dana Negru, medic primar epidemiolog şi director adjunct al DSP Arad, problemele oamenilor s-ar putea datora „unor manevrări incorecte ale fructului. Iar dacă ne referim la pepene – care creşte în pământ –, tot ce este pe pământ se poate lua pe coajă, de la salmonela, esterichia coli, virusurile hepatitei A, rotavirus.”

Ce putem face pentru a evita problemele de acest gen? „Ca în cazul oricărui aliment care se consumă proaspăt, care nu se supune unei prelucrări termice, primul lucru pe care trebuie să îl facem după ce cumpărăm un fruct de la piaţă este să îl spălăm. Nu se recomandă cepul în cazul lubeniţei, pentru că atunci când alterezi integritatea fructului există riscul contaminării, de la instrumentul cu care se face cepul” – atenţionează dr. Dana Negru.

[slideshow_deploy id=’17636′]

Sursa:aradon.ro



« (Știre anterioară)