Model de mobilitate urbană – vizită de studiu în Olanda!

     Primăria Municipiului Deva a participat cu un reprezentat la vizita de studiu organizată în Olanda în cadrul proiectului „My right to bike”. Este vorba de Ciprian Răchită, angajat al Direcţiei Tehnice. Delegaţia din care au mai făcut parte reprezentanţi ai primăriilor Hunedoara, Sibiu, Timişoara, Sinaia şi Constanţa a fost condusă de către Alteţa Sa Regală Princepele Nicolae al României.

1

Programul de studiu se află la a doua ediţie, iar scopul vizitei l-a reprezentat cunoaşterea celor mai bune practici în implementarea infrastructurii destinate bicicletelor. Pe parcursul şederii, delegaţia română s-a întâlnit cu ingineri, designeri, ONG-uri şi factori de decizie din administraţia olandeză.

descărcare

În cadrul prezentărilor realizate de autorităţile olandeze au fost punctate concepte de bază ale mobilităţii urbane: construirea de piste de biciclete orientate spreconfortulutilizatorilor, calmareatraficuluiprinsensurigiratoriiîninteriorulorașelor, limitareavitezeiautovehiculelor la 30km/hînzonelerezidenţiale, implementarea de parcărişicentre de închiriere de bicicleteînproximitateastaţiilorferoviare, de metrou, autobuzpentrua facilitafolosireaintermodală a transportului public şi a bicicletei.

3

Peparcursulîntregiivizite, delegaţia a folositdoarbicicletasaumijloacele de transport încomun, pentru a se familiarizanemijlocit cu sistemulolandez de mobilitateurbanăintegrată. Programulvizitei destudiuînOlanda a incluspeste 15 prezentărişiseminariipetemaconceptului de mobilitateurbanăintegrată, încadrulPrimăriilor din Eindhoven, Nijmegen, Amsterdam, IPV Delft, CROW. De asemenea, înfiecarezi a vizitei s-a pedalatpepistele de bicicleteolandezecelpuţin 30 km şi s-a exploratinfrastructuraciclistăconstruităînscopturistic, precumaceea din ParculNaţionalHogeVeluwe, care îmbinănatura, operele de artăşibicicletasaucele din apropiereamorilor de vânt din Amsterdam.

2

Pentru Primăria Municipiului Deva, prezenţa unui delegat al săuîn cadrul acestui proiect, a reprezentant o oportunitate, în condiţiile în care în oraş se intenţionează crearea unui sistem integrat de piste pentru biciclete după model olandez.

DSC_0170

Vizita de studiu a fost organizată de către ONG-ulAdor Romania, cu susţinerea FederaţieiEuropene de Ciclism, Eurosport DHS SA, Alta Consulting US şi TAM US.

[slideshow_deploy id=’17330′]