Gerom scapă de vechiul patrimoniu al UMIROM la mica publicitate

                                    Vechi utilaje, multe dintre ele de pe vremea defunctei UMIROM, sunt scoase la vânzare de Gerom Internaţional Petroşani la mica publicitate.

 

download (1)Tractoare nefuncţionale, cuptoare, motoare, maşini, vechi utilaje folosite în procesul de producţie, diverse rezervoare supraterane sau chiar fier vechi pregătit pentru livrare. Toate sunt scoase la vânzare de reprezentanţii Gerom Internaţional Petroşani pe diverse site-uri specializate în anunţuri de mică publicitate.  Pentru cei de la Gerom, menţinerea lor este inutilă, în condiţiile în care majoritatea provin din anii de glorie a vechii uzine de utilaj minier UMIROM, devenită între timp istorie. Pot, însă, să aducă bani societăţii, chiar dacă unele sunt nefuncţionale, şi în plus, vechile hale sau incinta societăţii pot fi golite prin vânzarea lor. Preţurile pornesc de la un leu/kilogram în cazul fierului vechi şi pot ajunge până la câteva sute de mii de lei în cazul maşinilor şi utilajelor.

downloadGerom Internaţional este continuatoarea vechii uzine de utilaj minier UMIROM Petroşani. La finele anului 1999, SC UMIROM SA – maternitatea Coloanei Infinitului a lui Brâncuşi – avea datorii de 67,952 miliarde de lei, la un capital social de 45 miliarde de lei. FPS a decis să o vândă, iar fabrica a fost cumpărată în anul 2000 de fostul prefect PSD al judeţului, Aurelian Serafinceanu, pentru  7, 9 miliarde lei vechi, plătiţi în tranşe. Serafinceanu promitea la momentul achiziţonării ei redresarea societăţii, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Din cauza debitelor foarte mari către stat, în anul 2004 a fost instituit sechestru asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale uzinei, care au fost apoi scoase la licitaţie. Firma  a intrat pe rând în reorganizare, în lichidare, în faliment, iar apoi a dispărut.

Rasă de pe faţa pământului

gerom Din fosta fabrică, cândva mândrie a industriei Văii Jiului, a mai rămas o foarte mică parte, trecută în sistem suveică prin mai multe firme înfiinţate şi desfiinţate aproape în timp record. „Uzina- oraş” trebuia să fie rasă de pe faţa pământului pentru ac acolo să răsară un centru comercial, care însă a rămas tot la stadiul de intenţie. La finele lunii ianuarie 2011, Primăria Municipiului Petroşani a emis autorizaţia de demolare a construcţiilor industriale de pe platforma fostei uzine de utilaj minier, beneficiar fiind societatea Terra Finance, administrată de Daniela Gărdean, soţia omului de afaceri Adrian Gărdean.

Potrivit informaţiilor de la vremea respectivă, tot în ianuarie 2011, Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei municipiului Petroşani a acordat SC”Terra Finance SRL – reprezentată de Daniela Gărdean – Certificatul de Urbanism nr. 3/17.01.2011 având ca specificaţie “Întocmire PUZ pentru construire centru comercial Petroşani”pentru amplasamentulul situat în Petroşani, str. 1 Decembrie 1918, la nr. 1, adică exact acolo unde cândva funcţiona „Maternitatea” Coloanei Infinitului.

 

[slideshow_deploy id=’17217′]