Curtea de Conturi lasă “şanţuri”/ Foştii şefi ai minerilor, în judecată pentru un prejudiciu de cîteva sute de milioane

          Chiar dacă CNH este istorie, fosta conducere societăţii nu a scăpat, încă de răspundere. Şefii minerilor de la acea vreme au fost dati în judecată de lichidatorul judiciar al societăţii, iar obiectul este un raport al Curţii de Conturi, anterior deschiderii procedurii de lichidare a CNH, care a stabilit un prejudiciu de câteva sute de milioane de lei.

cnh

În acest dosar, aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara, este chemată în judecată întreaga conducere a CNH în frunte cu fostul director general Constantin Jujan, directorul economic Verginica Popescu și directorul comercial de la acea vreme Mihail Stoicescu. Foştii şefi ai CNH şi lichidatorul societăţii, Expert Insolvenţă SPRL, au contestat raportul Curţii de Conturi. Procesul se judecă, pe fond, la Curtea de Apel Alba Iulia, şi are termen la data de 14 septembrie, când la dosar trebuie depuse toate înscrierile solicitate de instanţă şi care au făcut obiectul repunerii pe rol a cauzei, după ce, în luna mai, magistraţii au fost la un pas de pronunţare. Fostei echipe de conducere de la Compania Naţională a Hulei i se impută, în principal, preţul mic de vânzare a huilei – deşi la acea vreme acesta era stabilit de Guvern – precum şi un contract încheiat pentru serviciile de curăţenie la unităţile miniere şi la  sediul administrativ, prejudiciul fiind calculat la câteva sute de milioane de lei. Au mai fost constatate şi alte nereguli, însă sumele ce trebuiau recuperate au fost mult mai mici şi, în parte, deja achitate. De precizat că în acest dosar a fost solicitată şi întocmită  o expertiză de specialitate, prin care o parte a sumelor imputate fostei conduceri de inspectorii Curţii de Conturi ar fi căzut. Până când, însă, nu se va pronunţa instanţa de judecată, nu se poate vorbi nici despre întinderea totală a daunei şi nici despre vinovăţii certe, aşa că, potrivit prevederilor legale, toţi cei indicaţi în raportul Curţii de Conturi au fost chemaţi în judecată de lichidatorul CNH, Expert Insolvnţă SPRL, într-un proces care are ca obiect acţiunea în răspundere patrimonială, cauza fiind înregistrată pe rolul Tribunalului Hunedoara.
Reamintim că, în data de 20 februarie 2013, Ministerul Economiei, în calitate de acționar unic al Companiei Naționale a Huilei SA Petroșani, a hotărât dizolvarea și lichidarea voluntară a acestei societăți, iar firma desemnată câştigătoare pentru această operaţiune a fost Expert Insolvenţă SPRL.

 

[slideshow_deploy id=’18378′]