Din 31 AUGUST: Nicio casă nu mai poate fi construită fără angajarea unui diriginte de șantier. Amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei

                  De la sfarsitul lunii august, nicio casa nu mai poate fi construita fara angajarea unui diriginte de santier.

diriginte-de-santier-brasov2-540x209Toate persoanele care vor sa-si construiasca locuinte, inclusiv la tara, vor fi nevoite sa angajeze un diriginte de santier care sa verifice calitatea lucrarilor, se arata intr-un act normativ ce va intra in vigoare la sfarsitul acestei luni. Cei care nu vor proceda in acest fel vor risca sa primeasca amenzi de pana la 10.000 de lei.

În momentul de față, persoanele care vor să construiască locuințe sau să le modifice (modernizeze, repare, consolideze) trebuie să aibă proiecte tehnice verificate și să angajeze un diriginte de șantier pentru controlarea lucrărilor, potrivit Legii nr. 10/1995. Totuși, actul normativ prevede că, în mediul rural și însatele ce aparțin orașelor, sunt exceptate de aceste reguli locuințele cu parter și parter plus un etaj, precum și anexele gospodărești.

Această excepție va fi eliminată, potrivit Legii nr. 177/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 484 din 2 iulie. Actul normativ se va aplica efectiv după 60 de zile de la publicare, adică din 31 august.

Concret, si cei care construiesc case la tara – sau care fac lucrari de interventie la locuintele existente – vor fi obligati sa angajeze diriginti de santier autorizati, chiar daca cladirea va avea doar parter sau parter cu un etaj. In plus, de verificarea calitatii lucrarilor se vor ocupa si responsabilii tehnici cu executia autorizati, care vor fi angajati de catre persoanele ce vor executa efectiv lucrarile.

planuri-dirigentie-santier-electrica„Verificarea calitatii lucrarilor executate pentru realizarea constructiilor si a interventiilor la constructiile existente, pentru care se emit (…) autorizatii de construire sau de desfiintare, este obligatorie si se efectueaza de catre investitori prin diriginti de santier autorizati, angajati ai investitorilor si prin responsabili tehnici cu executia autorizati, angajati ai executantilor”, scrie in actul normativ care urmeaza sa se aplice de la sfarsitul lunii august.

Pe deasupra, proiectele, executia lucrarilor si a constructiilor vor fi expertizate tehnic de catre experti tehnici atestati.

Atentie! Persoanele care nu vor angaja un diriginte de santier pentru a verifica executia lucrarilor vor fi amendate cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

La tara, proiectele tehnice nu vor fi controlate pentru casele care au doar parter

Proiectele tehnice vor fi controlate, inainte de a fi folosite, de catre verificatori atestati in acest sens, scrie in Legea nr. 177/2015. Verificatorii vor trebui neaparat sa fie alte persoane in afara de cele care au intocmit proiectele.

„Verificarea proiectelor privind respectarea reglementarilor tehnice referitoare la cerintele fundamentale aplicabile, se efectueaza de catre specialisti verificatori de proiecte atestati pe domenii/subdomenii si specialitati, altii decat specialistii elaboratori ai proiectelor. Verificatorul de proiect atestat nu poate verifica si stampila proiectele intocmite de el, proiectele la a caror elaborare a participat sau proiectele pentru care, in calitate de expert tehnic atestat, a elaborat raportul de expertiza tehnica”, scrie in noua lege.

Cu toate acestea, proiectele tehnice nu vor fi verificate atunci cand este vorba delocuinte unifamiliale care au doar parter si de anexe gospodaresti ale persoanelor fizice, situate in mediul rural si in satele ce tin de municipii si orase. Aceeasi regula se va aplica si pentru constructiile provizorii ce nu necesita autorizatii de construire.

Atentie! In cazul lucrarilor care vor fi facute fara ca proiectele tehnice sa fie verificate de specialisti atestati, amenzile aplicabile vor fi cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei.

In alta ordine de idei, autoritatile vor veni sa controleze lucrarile, prin intermediul personalului Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC). De la aceste verificari vor fi exceptate, totusi, locuintele unifamiliale care au doar parter si anexele gospodaresti ale persoanelor fizice, aflate in mediul rural si in satele ce tin de municipii si orase. De asemenea, inspectorii nu vor controla nici constructiile provizorii si lucrarile care se pot face fara a fi necesara o autorizatie de construire.

Proprietarii vor plati statului o cota din valoarea lucrarilor

Noua lege dispune ca investitorii sau proprietarii vor trebui sa vireze o anumita suma de bani catre ISC.

Mai exact, suma va fi echivalenta cu o cota de 0,5% din valoarea autorizata (fara TVA) a lucrarilor pentru realizarea locuintelor noi si a lucrarilor de interventie la casele existente.

Suma va fi platita catre ISC dupa cum urmeaza:

– 50% din bani vor fi virati la data transmiterii la ISC a instiintarii referitoare la data inceperii lucrarilor autorizate;

– restul banilor (suma ce va fi calculata ulterior in functie de valoarea finala a lucrarilor) vor fi virati la data semnarii procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor.

Nerespectarea acestor termene va fi penalizata cu 0,15% pentru fiecare zi de intarziere.

In momentul de fata, potrivit Legii nr. 10/1995, investitorii/proprietarii trebuie sa vireze lunar catre ISC „o suma echivalenta cu o cota de 0,70% din cheltuielile pentru executarea constructiilor si a lucrarilor (…) si pentru care se emit, in conditiile legii, autorizatii de construire, cu exceptia proprietarilor, persoane fizice, care executa lucrari de consolidare si reparatii la locuintele din proprietate”.

 

[slideshow_deploy id=’17636′]

 sursa:avocatnet.ro« (Știre anterioară)