Cardul naţional de sănătate – obligatoriu de la data de 1 septembrie

     Începând cu data de 1 septembrie 2015, serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraţilor cu vârsta de peste 18 ani în baza cardului naţional de sănătate. Excepţie vor face asiguraţii pentru care cardul de sănătate nu a fost încă tipărit.

card_de_sanatate_08310300

 

Aceştia vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare şi decontare, până când cardul lor va fi tipărit şi transmis prin poştă. Asiguraţii pe numele cărora a fost tipărit cardul, dar din diverse motive nu au intrat încă în posesia lui, trebuie să se adreseze casei de asigurări în evidenţa căreia se află pentru a solicita eliberarea cardului de sănătate.
Opoziţia nu îşi mai aminteşte de lungul şir de preşedinţi ai CNAS şi miniştri PDL-PNL ai sănătăţii care trebuiau să implementeze sistemul cardului de sănătate şi probabil nici nu a calculat suma care s-a risipit prin prisma neglijenţei lor. De asemenea, dacă i-ar fi interesat ce face guvernarea, ar fi observat că de astăzi rulează spotul TV care anunţă că de la 1 septembrie cardul devine obligatoriu, sau măcar declaraţia preşedintelui CNAS pe această temă şi nu ar mai fi pierdut vremea cu acea conferinţă de presă.
„Am decis ca utilizarea cardului de sănătate nu mai poate fi amânată.Sistemul are nevoie de acest instrument.  Economiile pe care le vom face se vor regăsi în numărul şi calitatea serviciilor oferite asiguraţilor „, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

În prezent, la casele de asigurări de sănătate se află peste 300 de mii de carduri care aşteaptă să fie ridicate, în timp ce aproape 15 milioane de carduri au ajuns deja în buzunarele asiguraţilor.
Casele de asigurări de sănătate vor elibera adeverinţe de înlocuire a cardului pentru persoanele care solicită card duplicat şi pentru asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate.
„A venit momentul ca acest card să funcţioneze aşa cum a fost el gândit. Consider că a fost suficientă perioada de acomodare. Totodată, această perioadă a fost necesară. Am considerat important să ne asigurăm că acest instrument util pentru sistem nu blochează accesul asiguratilor la servicii medicale. Sunt convins că vor exista critici indiferent de momentul în care cardul va fi singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor din sistem”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

[slideshow_deploy id=’17217′]

Sursa;https://www.curierulnational.ro/« (Știre anterioară)