Iancu de Hunedoara, comemorat la Alba Iulia. În Hunedoara peste el s-a aşternut uitarea

 

La 559 de ani de la trecerea sa în nefiinţă, Iancu de Hunedoara – fost voievod al Transilvaniei şi regent al Regatului Ungariei, a fost omagiat la Alba Iulia, acolo unde se află şi sarcofagul acestuia. În Hunedoara, însă, peste el s-a aşternut uitarea, din păcate, asta deşi Castelul Huniazilor este cel mai important punct de atractie turistică.

iancu_sarcofag

Coroane cu panglici tricolore, atât cu culorile drapelului României, cât și cu cele ale Ungariei, au acoperit, marți, sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, aflat în interiorul Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia. S-a omagiat astfel personalitatea istorică a acestuia, la 559 de ani de la moartea sa, produsă în 11 august 1456, lângă Belgrad.

Dacă în prima parte a zilei pe sarcofagul fostului voievod al Transilvaniei, între 1441 și 1456, și fostului regent al Regatului Ungariei, între 1446 și 1452, erau depuse doar coroane cu panglici în culorile roșu, alb și verde, din partea unor organizații din Ungaria, în cursul după-amiezii de marți pe monumentul funerar au apărut și mai multe coronițe cu tricolorul românesc, iar pe la căpătâiul său a trecut şi deputatul Carmen Hărău, singurul om politic din județul Hunedoara care a mers marţi la mormântul lui Iancu de Hunedoara, pentru a depune o coroană de flori în memoria sa.

Sarcofagul se află în colaterala sudică a Catedralei Romano – Catolice, în apropierea scării renascentiste, la intrarea în catedrală pe partea dreaptă. Există voci care susțin, însă, că locul în care se află înmormântat voievodul nu ar coincide cu cel unde este amplasat în prezent sarcofagul, care a fost mutat de mai multe ori de-a lungul secolelor, de teamă ca rămășițele acestuia să nu fie profanate în timpul invaziilor.

Prin victoria din iulie 1456 a fost oprită invazia turcilor spre Europa Centrală pentru 70 de ani. În amintirea acestei victorii, în toate bisericile de rit catolic din lume bat clopotele zilnic, la ora 12,00. Printr-o bulă papală, emisă pe 6 august 1456, în ziua în care papa a aflat de izbânda lui Iancu de Hunedoara, s-a decretat ca în fiecare zi „până la sfârșitul veacurilor”, la ora 12,00, în bisericile catolice să se tragă clopotele pentru a marca astfel marea victorie antiotomană.

Voievodul transilvan a murit însă la câteva zile după victorie, pe 11 august 1456, în tabăra de la Zemun, din cauza ciumei. Se spune că însuși sultanul Mehmed al II-lea s-ar fi întristat când a aflat de dispariția lui Iancu de Hunedoara, afirmând că ‘lumea nu a mai cunoscut niciodată un asemenea om’.

Pe sarcofagul de piatră al voievodului sunt ilustrate scene de luptă și inscripția “S-a stins lumina lumii “.

Alături de monumentul funerar al lui Iancu de Hunedoara se află și cel al fratelui său, mort la 1442, și al fiului său, Laszlo, decedat la 1458, pe al cărui sarcofag este inscripționată stema Huniazilor.

iancu_sarcofag1

harau_iancu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[slideshow_deploy id=’13836′]



« (Știre anterioară)