Indemnizaţia de creştere a copilului, plătită dacă persoana dovedeşte întreruperea unei activităţi

Persoanele care realizează concomitent venituri impozitate din mai multe activități vor beneficia de concediu și de indemnizația pentru creșterea copilului dacă dovedesc suspendarea a cel puțin uneia dintre activități, dar pierd dreptul la indemnizaţie dacă suma veniturilor rămase depăşeşte 3000 lei, informează Mediafax.

Indemnizaţia de creştere a copilului, plătită dacă persoana dovedeşte întreruperea unei activităţi

Hotărârea de Guvern aprobată miercuri modifică și completează normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

De asemenea, actul normativ stipulează explicit condițiile în care părinții care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului pot realiza, concomitent, venituri supuse impozitării de până la 3.000 de lei anual, limită stabilită prin Legea 126/2014 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului.

Astfel, în perioada concediului pentru îngrijirea copilului, persoana care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului poate realiza venituri supuse impozitului până la limita de 3.000 de lei anual prin desfășurarea efectivă a unei activități, cu condiția ca activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului la indemnizație să rămână întreruptă/suspendată.

În situația în care ambii părinți solicită succesiv dreptul la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului, limita de venituri de 3.000 de lei pe care o pot realiza anual concomitent cu primirea indemnizației se aplică fiecăruia, în funcție de opțiunea de concediu.

Persoanele care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului, în cazul în care depășesc limita veniturilor anuale de 3.000 de lei obținute ca urmare a desfășurării unor activități, au obligația să depună la primărie o notificare în acest sens, care va fi transmisă agenției teritoriale, iar aceasta va verifica respectarea limitei de venituri. În cazul în care persoanele care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului realizează venituri peste limita de 3.000 de lei anual, indemnizația pentru creșterea copilului se consideră a fi acordată necuvenit și se recuperează în condițiile legii.

Un alt element de noutate adus este faptul că în cazul în care apare o situație de natură să genereze un nou drept, la stabilirea bazei de calcul a indemnizației pentru creșterea copilului vor fi luate în considerare și veniturile realizate pe perioada concediului de îngrijire a copilului în limita a 3.000 de lei anual, scrie voceatransilvaniei.ro.

[slideshow_deploy id=’17330′]

Sursa foto: www.acronim.ro