Poliţia şi jandarmii alungă hoţii de la poarta unităţilor miniere

          Până când va fi găsită o nouă firmă care să păzească unităţile miniere din Valea Jiului, securitatea obiectivelor este asigurată de angajaţii CEH, în timp ce poliţia şi jandarmii patrulează în zonă.

download (7)Hoţii care stau cu ochii pe unităţile miniere din Valea Jiului şi, mai ales, pe Preparaţia Coroieşti, după ce acestea au rămas fără pază sunt puşi pe fugă de patrulele poliţiei şi ale jandarmilor. La începutul acestei luni, firma care asigura paza minelor din Valea Jiului şi-a retras oamenii din obiectiv din cauza datoriilor mari pe care CEH le are faţă de ei. Neplătiţi de luni de zile, paznicii s-au revoltat, la rândul lor şi au refuzat să mai lucreze. Oricum, spune Viorel Stancu, direcorul general interimar al CEH, situaţia este cu dus – întors şi asta din cauza datoriilor foarte mari pe care firma de pază le are, la rândul ei, faţă de bugetul de stat. “Firma care asigura paza era subcontractant la firma mare. Aveau, la rândul lor, reţineri la ANAF, mai mari decât aveam noi să le dăm. De fapt, chiar dacă noi le-am fi achitat întreaga datorie, nu le ajungeau banii să achite restanţele”, a  explicat Stancu. Practic, CEH avea datorii de aproximativ 2,4 milioane de lei, în timp ce datoria la bugetul de stat a firmei de pază era de circa 2,7 milioane de lei, aşa că  banii nu mai ajungeau până la agenţii de pază, care nu şi-au mai încasat salariile.

Complexul Energetic Hunedoara a atribuit companiei Compact Security SRL, la finalul anului trecut, un contract în valoare de 6,44 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de pază. Contractul prevede ‘prestarea serviciilor de pază a obiectivelor beneficiarului, a bunurilor ce fac obiectul activităţii acestora, a tuturor valorilor, mijloacelor şi instalaţiilor, precum şi asigurarea accesului în şi din incinta obiectivelor’. Compact Security a subcontractat serviciul căter Armur Security, care efectua efectiv paza obiectivelor. Restanţele la plată au continuat, însă, să se acumuleze, ajungând să depăşească în cele din urmă 2 milioane de lei noi. CEH a făcut o eşalonare la plată şi a mai achitat din sumele restante, însă nu a reuşit să stingă întreaga datorie şi, la rîndul ei, firma de pază a acumulat datorii la bugetul de stat.

Patrule cu poliţia şi jandarmii

 Aşa că, oamenii au rămas neplătiţi, iar minle de cărbune au rămas în cele din urmă fără pază Grav este că fără pază minele sau Preparaţia Coroieşti sunt expuse celor care fură cărbune şi fier vechi, un fenomen greu de stăpânit chiar şi atunci când exista dispozitiv de securitate.  CEH a încercat să asigure paza cu proprii angajaţi, însă după două zile în care bandele de “magneţi” au încercat să intre în incinta uzinei de preparare a cărbunelui, au cerut ajutor. “În urma şedinţei la care a participat domnul subprefect şi comandanţii unităţilor de poliţie, care a avut loc la sediul societăţii, s-au îndesit controalele efectuate de poliţişti în zonă. De asemenea, ne ajută şi jandarmii, mai ales la Preparaţia Coroieşti, unde au fost cele mai multe tentative în primele zile când am rămas fără pază”, a explicat directorul general interimar al CEH. Acesta a precizat că, la ora actuală, sunt în procedură de licitaţie şi, în circa două săptămâni, se va cunoaşte câştigătorul pentru serviciile de pază la unităţile miniere. De precizat că Termocentralele Mintia şi Paroşeni, la fel ca şi depozitele de exăplozibil, beneficiază în continuare de servicii de pază.

 

[slideshow_deploy id=’17452′]