Complexul Energetic Hunedoara vrea să scape în instanţă de povara restanţelor de 500.000 de lei către LSMVJ

            500.000 de lei. La atât se ridică datoria stabilită de instanţă a Complexului Energetic Hunedora către Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului. O datorie pentru care s-a dispus executarea silită, de care CEH încearcă să scape în instanţă.

ceh2

LSMVJ mai există doar în acte, pentru că în realitate nu mai are activitate, dar datoriile vin de pe vremea în care Liga era organismul sindical reprezentativ în mineritul Văii Jiului.

CEH a fost desemnat succesor al Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, care înregistra restanţe către Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, în valoare de 500.000 de lei. LSMVJ a câştigat la data de 27 martie 2012, şi procesul intentat Companiei Naţionale a Huilei Petroşani şi au obligat CNH să achite sumele restante cu titlu de fond destinat negocierii şi urmăririi executării Contractului Colectiv de Muncă aferent. Banii nu au fost, însă, recuperaţi în totalitate şi, după dispariţia CNH, oficialii LSMVJ s-au judecat cu continuatorul activităţii extractive, respectiv Complexul Energetic Hunedoara. Tribunalul Hunedoara a admis şi de această dată cererea LSMVJ, iar în recurs sentinţa a fost păstrată.

În anii trecuţi, CNH aloca, pentru negocierea CCM-ului, un fond de de 5,8 la mie, redus ulterior la 3,9 la mie din fondul total de salarii. Curtea de Conturi a declarat acest fonds drept ilegal, dar LSMVJ a acţionat în instanţă decizia şi a avut câştig de cauză. Tocmai de aici vine şi restanţa de circa 500.000 de lei despre care vorbim. Acum, CEH încearcă să scape de executarea silită şi s-a adresat din nou instanţei de judecată. Dosarul privind suspendarea executării se afşă pe rolul Judecătoriei Petroşani şi are termen în data de 10 septembrie.

Banii ar fi mai mult decât bineveniţi pentru că, la rândul ei, LSMVJ are mari datorii. Chiar dacă LSMVJ şi-a pierdut demult reprezentativitatea la nivelul defunctei CNH, transformată ulterior în CEH, a rămas cu datoriile din timpul supremaţiei sindicale a lui Miron Cozma, pe vremea mineriadelor, calculate peste 1,1 milioane de lei.

[slideshow_deploy id=’17636′]