Casa Judeţeană de Asigurări – program prelungit pentru eliberarea cardurilor de sănătate

    Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate va avea program prelungit pentru eliberarea cardurilor de sănătate. Măsura a fost luată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru casele de asigurări care dețin un număr mare de carduri de sănătate care așteaptă să fie ridicate de asigurați, iar printre judeţele aflate în această situaţie se numără şi Hunedoara.

card-de-sanatate

Astfel, începând cu data de 1 septembrie 2015, CJAS Hunedoara va avea un program de lucru prelungit cu asigurații, de luni până vineri, în intervalul 08:00—20:00.

Pe de altă parte, CNAS a anunţat că, din data de 1 septembrie, asigurații care nu au card emis vor beneficia de servicii medicale fără să prezinte medicului adeverința de înlocuire a cardului de sănătate  La un an de la demararea distribuirii, utilizarea cardului național de sănătate devine obligatorie pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani, pentru care a fost emis acest card. Dacă după data de 1 mai 2015 asigurații al căror card a fost emis au avut acces la servicii medicale cu sau fără a-l utiliza, începând cu data de 1 septembrie 2015, toți asigurații care au intrat în posesia cardurilor sau ale căror carduri se afla la casele de asigurări vor avea acces la servicii medicale programate, decontate în sistem doar în baza cardului de sănătate. Totuşi, asigurații care nu au card emis vor beneficia de servicii medicale din pachetul de bază, în sistemul public de sănătate. Pentru a beneficia de servicii medicale, aceste persoane nu au nevoie de adeverința de asigurat eliberată de casa de asigurări, iar aceste servicii vor fi validate și decontate în vechiul sistem.

Dacă pacientul nu este asigurat sau are card emis dar nu îl prezintă la furnizor, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgență. Pentru servicii medicale programate, asiguratul va trebui să solicite eliberarea cardului de sănătate de la casa de asigurări în evidență căreia se află. Asigurații care nu au card emis trebuie să știe că pot accesa servicii medicale după data de 1 septembrie ca și până acum. De precizat că adeverința de înlocuire a cardului de sănătate se eliberează la casele de asigurări în cazul refuzului de utilizare a cardului de sănătate din motive religioase și de conștiință sau pentru solicitarea unui card duplicat în cazul pierderii sau distrugerii cardului de sănătate primit.

 

[slideshow_deploy id=’17330′]