Adrian David: ”Problema prețului apei în Valea Jiului are nevoie de soluții, nu de o dezbatere sterilă”

adrian-david-noul-presedinte-al-cj-hunedoara-465x390Președintele Consiliului județean Hunedoara, Adrian David este de părere că problema prețului apei în Valea Jiului are nevoie de identificarea unor soluții favorabile pentru toată lumea, nu doar de o dezbatere sterilă, cu accente politicianiste, fără nici un rezultat.

Acesta a făcut ieri câteva precizări importante legate de acest subiect, într-o interveție la un post de televiziune din Valea Jiului. David este de părere că, în calitate de client al Apa Serv, plătitor de factură, noul preț al apei potabile este, într-adevăr, unul foarte mare.

Privind însă din punct de vedere al angajamentelor asumate de comunitatea locală în anul 2010, odată cu oportunitatea accesării de fonduri europene pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din Valea Jiului, lucrurile sunt cât se poate de clare. ”Indiferent cât de bine stă în prezent operatorul SC Apa Serv Valea Jiului din punct de vedere al indicatorilor financiari, tot nu putem evita majorarea de preț”, recunoaște Adrian David. Acesta apreciază că este vorba despre documente oficiale, despre angajamente asumate la nivel European, despre care au știut toți primarii și președintele Consiliului județean, încă din anul 2010. ”Când am primit banii europeni pentru implementarea acestui important proiect, fără de care poate astăzi nici nu am mai fi putut avea apă la robinet în multe zone din Valea Jiului, finanțatorii au impus anumite obiective pe care trebuie să le respectăm pentru că altfel riscăm să fim obligați să returnăm banii investiți în acest proiect. Este grav că, în timp, deși a existat un program de actualizare a tarifelor, acesta nu a fost respectat și trebuie văzut de ce nu s-a făcut acest lucru”, spune Adrian David.

În altă ordine de idei, președintele Consiliului județean Hunedoara spune că pasarea responsabilității pentru decizia de ajustare a tarifelor în cârca Apa Serv Valea Jiului și a directorului general Costel Avram este o eroare. ”Toată lumea arată acum cu degetul spre directorul Costel Avram. Dar Avram are doar un rol executiv la SC Apa Serv Valea Jiului și trebuie să pună în execuție acest contract. Un anumit personaj politic din Valea Jiului ne-a solicitat demiterea din funcție a directorului Apa Serv, ca de altfel demiterea în bloc a întregului Consiliu de Administrație al operatorului de apă și canalizare din Vale. Solicitarea aceasta denotă o totală lipsă de pregătire a domnului senator , pentru că nici directorul general al Apa Serv și nici Consiliul de Administrație nu se schimbă prin decizii le Consiliului județean. Mai mult, în locul domnului director Avram, eu aș fi cel care aș cere un motiv pentru care să nu pun în aplicare această decizie de majorare a tarifelor”, arată Adrian David.

Dincolo de discuțiile inutile și dezbaterile sterile, cu iz politicianist-populist, președintele Consiliului județean Hunedoara apreciază că rolul instituției pe care o conduce este de a identifica o serie de soluții, împreună cu autoritățile locale și cu Ministerul Fondurilor Europene și POS Mediu, pentru a găsi soluții legale concrete pentru soluționarea acestei probleme reale cu care se confruntă cetățenii Văii Jiului. În acest sens, Adrian David i-a solicitat directorului general al Apa Serv, Costel Avram să prezinte în plenul Consiliului județean, la ședința acestuia din luna septembrie, o situație corectă, ca punct de pornire spre identificarea unor posibile soluții.

 

[slideshow_deploy id=’17636′]