Mentalitate schimbată pentru colectarea selectivă a deşeurilor

Populaţia din Valea Jiului trebuie să înveţe să colecteze selectiv gunoiul menajer, mai ales după ce va fi implementat  programul ce vizează managementul integrat al deşeurilor.

Containere-colectare-selectiva

La Petroşani, de exemplu, au fost până acum două proiecte privind depozitarea selectivă a deşeurilor. Din păcate, însă, prea puţini localnici colectează selectiv şi asta şi pentru că pubelele speciale pentru categoriile de deşeuri nu au ajuns în tot oraşul, iar vechile containere unde gunoiul se aruncă de-a valma sunt amplasate şi acum în zonele special amenajate. Şi la fel se întâmplă şi în celelelalte localităţi ale Văii Jiului. Oficialii Consiliului Judeţean speră, însă, ca acest lucru să se schimbe. „Acest lucru cred că este o mare problemă peste tot, nu numai în Valea Jiului. Eram obişnuiţi să ni se ia deşeurile din faţa casei şi să fie duse la marginea oraşului. Dacă dorim să avem o mentalitate europeană, trecutul trebuie evitat şi cred că e doar o chestiune de timp până când toată lumea va îmbrăţişa aceste noi rigori. Dacă nu în câteva zile, poate în câteva luni sau într-un termen destul de scurt să impunem această mentalitate pro activă în ceea ce priveşte mediul înconjurător”, a declarat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

În judeţul Hunedoara se lucrează la implementarea unui proiect în valoare de 70 de milioane de euro privind managementul integrat al deşeurilor. Proiectul prevede construirea unui deponeu ecologic cu o capacitate de patru milioane de metri cubi în localitatea Bârcea Mare, dar şi a mai multor staţii de sortare şi de transfer al deşeurilor. De asemenea, investiţia presupune şi închiderea gropilor de gunoi din judeţ care nu respectă normele de mediu europene.

[slideshow_deploy id=’17217′]