Supraimpozitarea clădirilor lăsate de izbelişte, o măsură oportună

Clădiri de patrimoniu aflate în proprietate privată lăsate de izbelişte, ori imobile peste care timpul a  trecut şi nimeni nu s-a mai preocupat de ele, deşi strică imaginea urbei ori prezintă chiar risc pentru trecători.  Toate acestea ar putea scoate mai mulţi bani din buzunarele proprietarilor care îşi neglijează imobilele, prin supraimpozitarea lor.

adrian.negoePotrivit Noului Cod Fiscal, consiliile locale au posibilitatea de a majora chiar şi cu 500% impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite, măsura intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare, potrivit actului normative la care facem referure, se adoptă printr-o hotărâre a consiliului local, vizează clădirile şi terenurile neîngrijite din intravilan şi poate fi luată cu scopul de a determina proprietarii imobilelor sau terenurilor respective să le întreţină sau să le redea circuitului economic sau comercial.

O decizie bine- venită, declară Secretarul Primăriei Municipiului Petroşani, Adrian Neagoe, care spune că şi aici sunt destule astfel de imobile. “În momentul în care o să vedeme xact ce prevede legea, rămâne la latitudinea Consiliului Local. Sigur, va fi o marjă cuprinsă între şi între, iar Consiliul Local va putea decide dacă majorează sau nu. Sunt şi clădiri de patrimoniu aflate în proprietate privată, dar destul de puţine, dar sunt şi altele, nu neapărat de patrimoniu, dar care sunt în zone centrale şi afectează imaginea oraşului. Cred că e oportună prevederea, până la urmă”,a  declarat Adrian Neagoe.

 

[slideshow_deploy id=’17636′]