Copilărie chinuită de nepăsare şi sărăcie

     Pentru mulţi copii din Valea Jiului şcoala încă nu a început. Micuţii sunt prea săraci şi le este ruşine să se întâlnească cu colegii lor, îmbrăcaţi în zdrenţe. În plus, părinţii îi văd ca pe un mijloc de a face uşor bani şi-i iau la cerşit în loc să-i lase la şcoală.

deschidere an scolar petrosani (1)

Mulţi micuţi care provin din familii extrem de sărace din Valea Jiului aşteaptă ca părinţii lor să primească ajutoarele sociale sau şomajul pentru a-şi putea face ghiozdanul să meargă la cursuri. Pentru ei încă mai este vacanţă, dar nu se bucură de ea pentru că muncesc cât este ziua de lungă.  Mulţi dintre ei sunt duşi la cerşit de proprii părinţi, la semafoarele de pe DN 66 din Defileul Jiului, în parcările magazinelor ori pe lângă biserici. Este şi cazul a trei copii din municipiul Petroşani care stau la ieşire din localitate, de dimineaţa şi până seara, pentru a cerşi bani de la şoferii care tranzitează Valea.

copii scosi la cersit petrosani

Alături de ei este şi mama, femeia fiind cunoscută pentru că-şi foloseşte copiii la cerşit. În pustietatea din defileu nu se teme că ar putea fi trasă la răspundere şi recunoaşte că îşi foloseşte copiii pentru a face rost de bani. „Cu ce să-i trimit la şcoală, îmi dai tu bani? Ghiozdan nu au, haine nu au de şcoală, nu am cu ce să-i trimit. Din octombrie se vor duce, că până atunci nici nu fac ore şi nici corn cu lapte nu primesc”, susţine femeia. Alţi copii stau în munţi, în pustietatea Parângului, la cules de ciuperci şi abia peste o lună de zile, când vremea se înrăutăţeşte, vor ajunge să-şi revadă colegii. Până în urmă cu câţiva ani toţi aceşti copii primeau rechizite şi ghiozdane de la Primăria Petroşani. Era un  program finanţat din bugetul local prin care se urmărea ca şi copiii sărmani să poată face carte încă din prima zi fără a se simţi discriminaţi. Legislaţia s-a schimbat şi municipalitatea nu mai poate echipa pe micuţi cu cele necesare la şcoală recunoaşte primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.

cersit defileu (1)

Alte sute de copii din cartierele sărace ale Văii Jiului aşteaptă un ajutor pentru a se putea simţi egali cu colegii lor de clasă. Îmbrăcaţi sărăcăcios, aceştia merg la cursuri pentru suplimentul primit de la stat. Laptele şi cornul este pentru ei, de multe ori, principala masă a zilei.

[slideshow_deploy id=’17636′]