Jandarmii dublează lucrătorii silvici pe “radarul pădurilor”

   Lucrătorii silvici vor primi sprijinul jandarmilor pentru prinderea celor care taie pădurile în neştire. Jandarmeria Română a primit, începând cu luna iulie,atribuții legale pe linia constatării infracțiunilor la regimul silvic și cinegetic. În Hunedoara vor acţiona şi jandarmii din Gruparea Mobilă Timişoara.

jandarmi-2

Începând cu data de 13 iunie 2015 a intrat în vigoare Legea 133/ 2015 pentru modificarea și completarea legii 46/ 2008 — Codul Silvic, prin care jandarmeriei îi sunt conferite noi atribuții pe linia prevenirii, combaterii și constatării furturilor de material lemons. În acest context, la sediul Direcției Silvice Timișoara, a avut loc o întâlnire de lucru între jandarmii timișoreni și reprezentanți ai ITRSV Timișoara și D.S. Timiș, ocazie cu care a fost desfășurat un instructaj și au fost dezbătute o serie de probleme și situații cu care s-au confruntat lucrătorii silvici pe timpul executării serviciului. Totodată, jandarmii au fost familiarizați cu documentele ce trebuie să însoțească un transport de material lemnos dar și cu sistemul informațional de urmărire a materialului lemnos ‘SUMAL’, cunoscut ca și ‘radarul pădurilor’. De precizat că, în conformitate cu art. 69, din aceeași normă legală, jandarmeriei îi sunt conferite atribuții pe linia controlului circulației materialului lemnos.

jandarmi-3

“Ținând cont de specificul misiunilor executate de către jandarmii Grupării Mobile din Timișoara în întreaga zonă de responsabilitate teritorială, aceștia vor desfășura în perioada următoare, acțiuni de prevenire și combatere a furtului și circulației de material lemnos în județele Timiș, Caraș — Severin, Hunedoara și Arad. Pe lângă colegii noștri din cadrul Inspectoratelor Județene de Jandarmi, Gruparea de Jandarmi Mobilă Timișoara își va desfășura acest tip de activitate în strânsă colaborare cu lucrători ai ITRSV și Direcția Silvică care vor continua aplicarea sancțiunilor la care jandarmii nu sunt încă abilitați să le constate”, au precizat reprezentanţii Compartimentului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Grupării Mobile Timişoara.

taietori-lemne

[slideshow_deploy id=’17636′]