Centru zonal pentru depozitarea şi valorificarea deşeurilor provenite din demolări

    La Petroşani va funcţiona un centru zonal pentru depozitarea şi valorificarea deşeurilor provenite din construcţii şi demolări, ce va fi amenajat în Cartierul Colonie.

image003

 

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor” a precizat că deşeurile provenite din construcţii sau denolări trebuie gestionate separat de restul gunoiului. În consecinţă, pentru acestea trebuie amenajate spaţii speciale, în în total în judeţul Hunedoara vor funcţiona trei astfel de centre de depozitare şi valorificare. Unul dintre ele va fi la Petroşani, pe un teren în suprafaţă de 900 mp, pus al ispoziţie de municipalitate special în acest scop. „În şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor a asociaţiei respective, care s-a desfăşurat în data de 23.03.2015, s-a adoptat hotărârea de elaborare a unui studiu de fezabilitate pentru tratarea deşeurilor rezultate din construcţii şi demolări, care să prevadă construirea în judeţul Hunedoara a trei centre de depozitare şi valorificare a acestor deşeuri. De asemenea, s-a procedat la realizarea unui studiu topografic pentru terenul pus la dispoziţie de către instituţia noastră”,a  declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi. Primăria vine cu terenul, iar ADI „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor” va realiza centrul propriu – zis.

La Petroşani va mai funcţiona şi o staţie de sortare şi transfer a deşeurilor, acre va deservi întreaga zonă a Văii Jiului. Valoarea contractului este de peste 21 de milioane  de lei, iar suma necesară a fost asigurată, în proporţie de 90% din fonduri europene. Stația de sortare deşeuri Petroşani are o capacitate de 15 980 tone/an şi o suprafaţa construită de 3 000 mp, în timp ce staţia de transfer are o capacitate de 42 571 tone/an.  Proiectul total privind managementul integrat al deşeurilor în judeţul Hunedoara a fost estimat la circa 70 de milioane de euro şi prevede construirea unui deponeu ecologic cu o capacitate de patru milioane de metri cubi în localitatea Bârcea Mare, dar şi a mai multor staţii de sortare şi de transfer al deşeurilor. De asemenea, proiectul prevede şi închiderea gropilor de gunoi din judeţ care nu respectă normele de mediu europene.

[slideshow_deploy id=’17217′]



(Următoarea știre) »