Pronunţarea se amână/ Foştii şefi ai minerilor mai au de aşteptat până află dacă li se impută preţul cărbunelui  şi spălarea salopetelor

Amânare de pronunţare în procesul deschis de foştii şefi ai Companiei Naţionale a Huilei Petroşani şi lichidatorul societăţii, Exepert Insolvenţă, împotriva uui raport al Curţii de Conturi. Magistraţii de la Curtea de Apel Alba Iulia mai au nevoie de cel puţin o săptămână pentru a da o sentinţă.

cnh21_18382200

Instaţa ar fi trebuit să pronunţe o soluţie luni, 21 septembrie, aşa cum a anunţat la ultimul termen de judecată,însă mai are nevoie de cel puţin încă o săptămână pentru deliberare. „Se amână pronunţarea pentru săptămâna viitoare”, ne-a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.

De precizat că fostei echipe de conducere de la Compania Naţională a Hulei i se impută, în principal, preţul mult prea mic de vânzare a huilei, care era însă controlat de ministerul de resort,  precum şi un contract încheiat pentru serviciile de spălătorie, prejudiciul calculat de inspectorii de control fiind considerabil. Au mai fost constatate şi alte nereguli, însă sumele ce trebuiau recuperate au fost mult mai mici şi, în parte, deja achitate, potrivit unor informaţii. Numai că prețul de vânzare, mult sub cel de producţie a fost mereu o problemă ridicată de şefii minerilor din CNH, iar la vremea respectivă fostul director Constantin Jujan arăta că: „Nu este nicio noutate, CNH vinde din 1990 sub costurile de producție, huilă. Am explicat mereu că a fost o perioadă, până în 2006, când prețul era reglementat de Consiliul Concurenței. Eu am preluat pe perioadă mandatului meu un preț de 58 de lei la gigacalorie și am ajuns la 67 de lei, asta în condițiile în care în februarie am avut un preț de 75 de lei pe Gcal, după ce am semnat un protocol cu sindicatele și ministerul. Toate negocierile pentru preț au fost purtate la minister, în prezența celor de acolo și a Agenției de Reglementare a Prețului în Energie.  Prețul e acceptat de minister, nu poate să crească  prea mult, pentru că altfel se reflectă în prețul MWatt-ului de energie”. Cât priveşte diferenţele mari de preţ pentru serviciile de spălătorie, calculate la aproape 500.000 de lei, fosta conducere a CNH a precizat la momentul respectiv că există diferenţe clare între salopetele curate şi cele murdare. “Raportul se referã strict la cantitãţile de echipament care a fost acceptat.  Ce considerati echipament care se spalã: cel care intrã murdar, noroit şi ud la spãlat, ori cel care iese uscat de la spãlat, pentru cã aici e diferenţa de cantitate”, a explicat la momentul respectiv Constantin Jujan.

Potrivit unor informaţii, în dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia în care fosta conducere a CNH contestă raportul şi suma calculată ca prejudiciu a fost solicitată şi întocmită şi o expertiză de specialitate, prin care o parte a sumelor imputate fostei conduceri de inspectorii Curţii de Conturi nu s-ar mai regăsi.

[slideshow_deploy id=’13836′]



« (Știre anterioară)