Mina Petrila şi Mina Lonea – vinovate, pe rând, de dezastrul de la Preparaţia Petrila

O clădire demolată doar pe jumătate, care este un real pericol şi în care doar hoţii de materiale de construcţii sau cei de fier vechi mai „ecologizează” fostul perimetru industrial. Aşa se prezintă situaţia la Preparaţia Petrila, acolo unde timpul s-a oprit, nefast, în loc, în primăvara anului 2013.

preparatie.demolata

 

O jumătate din clădirea unde pe vremuri funcţiona Preparaţia Petrila a fost demolată, cu greu, în luna martie a anului 2013, după trei încercări în care materialul explozibil nu a reuşit să pună la pământ imobilul vizat. În teorie, proiectul de ecologizare a perimetrului minier ar fi trebuit finlizat până anul trecut, iar administraţia publică locală, care a primit clădirea fostei Uzine de Preparare a Cărbunelui în 2003, a făcut contrat cu o firmă specializată pentru realizarea lucrării. În realitate, aproape ca de obicei, lucrurile stau cu totul diferit .Zona este departe de a fi ecologizată, jumătate din clădire este încă în picioare, deşi explozia de acum doi ani a afectat şi această bucată de imobil, iar proiectul nu se ştie când va fi finalizat. În loc de ecologizare în zonă sunt munţi de moloz, iar imaginea este departe de ceea ce se anunţa a fi. Ce se întâmplă mai departe şi când va fi demolată şi cealaltă jumătate de clădire? Greu de spus. Reprezentanţii administraţiei publice locale dau vina când pe Mina Petrila, când pe Lonea pentru întârzierea lucrărilor. ” Se va demola şi cealaltă parte a Preparaţiei, dar cel mai probabil va intra în acelaşi program cu Mina Petrila. Dacă ar fi dărâmată acum, riscă să afecteze şi celelate clădiri, care sunt destul de aproape de aceasta”, spunea, în decembrie 2013, primarul oraşului Petrila, Ilie Păducel. Acelaşi primar arată acum cu degetul spre Mina Lonea. “Programul de demolare şi ecologizare de la Preparaţia Petrila vor continua, însă nu am mai putut lucra din cauza fluxului de la Mina Lonea. Trebuie găsită o soluţie şi vom continua lucrările. Noi am făcut un contract cu firma care a demolat şi cealaltă parte, dar încă nu este încheiată lucrarea”, spune acum Ilie Păducel. Între timp, fostul perimetru industrial este extrem de atractiv pentru căutătorii de fier vechi din Cartierul Bosnea, aflat în imediata apropiere, care dau târcoale mereu fostei Preparaţii în căutare de fier vechi şi materiale de construcţii.

Preparaţia de la Petrila a fost una dintre primele din Europa. În anul 1927 a fost pusă în funcţiune prima uzină de preparare şi din ea s-au mai păstrat două turnuri de apă. Ulterior, Uzina de Preparare a Cărbunelui s-a modernizat, iar în 1982 a fost pusă în funcţiune o uzină nouă. În anul 2003 s-a renunţat la prepararea cărbunelui din raţiuni economice, dar şi de mediu, mai ales că Preparaţia Petrila era unul dintre marii poluatori ai Râului Jiu.

 

[slideshow_deploy id=’22083′]