Nici nu a început încă să funcţioneze/ Probleme în “Raiul” Parcului de Afaceri din Simeria

După niciun an de la inaugurarea oficială a Parcului de Afaceri din Simeria, o investiţie cifrată la 5 milioane de euro, au apărut primele probleme serioase. Consiliul Judeţean Hunedoara şi primăria Simeria, parteneri în acest proiect, riscă să fie obligaţi să returneze sumele primite de la Uniunea Europeană.

Parc-de-Afaceri-Simeria-40-660x330

Problemele au pornit de la targeturile prea mari asumate, prevăzute de altfel în contractul de finanţare, şi care nu pot fi atinse. Potrivit programului asumat, Parcul de Afaceri din Simeria trebuie să realizeze trimestrial venituri cuprinse între 200.000 şi 300.000 de lei, o sumă prea mare raportat la realităţile zilei. “Există nişte targeturi asumate foarte sus în ceea ce priveşte performanţele financiare ale parcului. Am avut o corespondenţă foarte intensă cu Guvernul, prin Autoritatea de Management, şi cu ADR, partenerii noştri în acest proiect, şi sunt fosrte rezervaţi în privinţa atingerii acestor obiective. Este vorba despre preţuri foarte mari la spaţii de închiriere, la terenurile pentru acel incubator de afaceri, etc. Sunt preţurile care, poate, în 2007 erau OK, dar astăzi, după ce am trecut printr-o criză sunt foarte mari. De exemplu, pentru sala de spectacole sau de manifestări, în deva oriunde preţurile sunt undeva între 1000 şi 1500 de lei pe eveniment. La Simeria sunt 1.500 de euro. Astea toate sunt targeturile care mă îndoiesc că le vom obţine. Toate aceste targeturi sunt prevăzute în contractul de finanţare. Acuma, dacă ne uităm la toate contractele de finanţare din România, toate sunt în aceeaşi situaţie cu noi, nu suntem un caz separate. Am avut o auditare din partea Curţii de Conturi, care ne-a pus în vedere că trebuie să ne atingem aceste obiective asumare. În prima săptămână din noiembrie voi face o vizită la Ministerul Dezvoltării, împreună cu primarul Simeriei, să înercăm să găsim o cale de mediere pentru că, aşa cum arată acum, nu ne vom încadra. Defalcat trimestrial, noi trebuie să realizăm venituri între 200 şi 300.000 de lei, iar activitatea acolo trebuie să se susţină singură. Sperăm ca măcar acest obiectiv să îl atingem, să se susţină singură, ca să nu mai aducem bani publici. Vom face o injecţie de bani publici în această şedinţă din luna octombrie ca să deschidem porţile Parcului de Afaceri, dar prin hotărâre de Consiliu vom solicita ca această sumă să ne fie returnată din venituri, pentru că nu puteam amesteca banii publici în acest contract”, a declarat Adrian David, preşedintele CJ Hunedoara.

Investiţia la Parcul de Afaceri Simeria s-a realizat printr-un parteneriat încheiat între CJ Hunedoara şi Primăria Simeria, iar banii necesari au venit din mai multe surse, respectiv de administraţia judeţeană, din bugetul local al Oraşului Simeria, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi din fonduri europene, prin  Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local.  Valoarea investiţiei a fost de aproximativ cinci milioane de euro.  Parcul de Afaceri a fost inaugurat în luna decembrie a anului trecut.

[slideshow_deploy id=’13837′]



« (Știre anterioară)