La limită, în pragul iernii

Alternative şi nu prea la sistemul centralizat de termoficare. Stocurile de huilă ale celor două termocentrale sunt la limita de avarie, iar abonaţii riscă să îngheţe în această iarnă. Dacă în momentul acesta la populaţie nu există alternative, în ceea ce priveşte unităţile de învăţământ sunt localităţi unde există alternative.

SONY DSC

“Noi am trecut pe încălzire pe gaz metan la şcoli, spitalul este încălzit pe gaz. Mai sunt pentru sistemul de termoficare trei puncte termice unde se furnizează agent termic către populaţie. Sperăm să se rezolve problema cu stocul de cărbune”,  a declarat Marius Băloi, secretarul Primăriei Lupeni.

La Petroşani la grădiniţe a început montarea centralelor pe gaz metan, dar problema nu se rezolvă în totalitate.

“La Petroşani noi suntem cu şcolile şi grădiniţele abonaţii sistemului  centralizat. Chiar dacă reuşim la patru grădiniţe să înlocuim şi să punem centrale pe gaz, la şcoli nu reuşim pentru că este un cost foarte mare şi nici fizic nu avem timp să facem acest lucru”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

Şi la Vulcan instituţiile publice şi unităţile de învăţământ au alternative la încălzire.

“Toate instituţiile publice sunt alimentate de la termocentrală, dar avem la fiecare surse alterntive de căldură. La şcoli avem panouri solare şi pompe de căldură, la cantina socială avem sobă de lemne, iar la sala de sport şi la grădiniţe avem centrale pe gaz”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Complexul Energetic Hunedoara ar putea întrerupe furnizarea agentului termic din cauza stocului redus de huilă.

[slideshow_deploy id=’17217′]