Exploziv. Problema urşilor cu schimbări de comportament, ascunsă de oficiali în spatele intereselor de grup!

Problema urşilor care atacă gospodăriile localnicilor din Valea Jiului scot la iveală adevăruri explozive. Autorităţile centrale, care au responsabilităţi în acest domeniu, au fost avertizate în urmă cu mai bine de 15 ani despre previzibila schimbare de comportament a fiarelor sălbatice, dar nu au luat nicio măsură. Mai mult, închid ochii inclusiv din raţiuni financiare ce ar putea atinge sfera penalului.

poze-ursi-bruni-coca-cola

Neculai Şelaru, Preşedintele executiv al Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor din România, este cel care a scos la iveală gravele nereguli din cauza cărora zeci de oameni din Valea Jiului au ajuns să fie terorizaţi de urşi. Probleme care pornesc chiar de acolo de und ear trebui să vină măsurile şi sprijinul în astfel de situaţii, respective de la Ministerul Mediului. “Reprezentanţii autorităţii publice centrale care răspunde de mediu, specialişti sau pretinşi specialişti în materie, au fost avertizaţi, în urmă cu peste 15 ani, despre previzibila schimbare de comportament a urşilor, au înţeles foarte bine fenomenul, îi cunosc la fel cauzele şi totuşi continuă, bănuim că doar din interese materiale şi relaţionale oculte, politica distructivă de până acum în materie, care poate deveni, în viitor, din ce în ce mai riscantă şi pentru oameni, tocmai din cauza schimbării, determinate conştient, a comportamentului urşilor. (…) Oamenii încearcă să-şi facă singuri dreptate în faţa birocraţiei sfidătoare, şi interesate adăugăm noi, a responsabililor Ministerului Mediului. Aceştia, deşi sunt principalii vinovaţi de schimbarea de comportament a urşilor şi de obligarea oamenilor afectaţi la omorârea „în secret” a multora dintre cei deveniţi problemă, întârzie să autorizeze împuşcarea celor stricători sau periculoşi, din considerente ce nu au nimic comun cu prevederile Directivei Europene „Habitate”, cu transpunerea acestora în legislaţia națională şi, până la urmă, cu  protecţia şi conservarea speciei. Considerentele lor ţin mai mult de domeniul penalului, din moment ce urşii problemă sunt protejaţi, pentru a nu fi afectate „cotele de recoltă”, rebotezate „cifre de intervenţie”, care se acordă preferenţial unor gestionari, în interesul „vânării legale”, de fapt braconajului semioficial cu străinii. Fiindcă această activitate este aducătoare de profituri suficient de mari pentru a ajunge până sus pe lanţul slăbiciunilor şi al corupţiei ce domină activitatea de justificare „ştiinţifică” şi împărţire a urşilor din cota anuală de recoltă”, a precizat Neculai Şelaru.

Acesta dezvăluie că reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi ICAS, justifică, de convenienţă,  „ştiinţific” împărţirea subiectivă şi aberantă a cotelor de recoltă urşi pe gestionari, acceptând, în deplina cunoştinţă de situaţie, braconarea selectivă a masculilor dominanţi nădiţi lângă observatoare închise şi bordeie de pândă.

Dincolo de nedreptăţirea evidentă a unor gestionarii de fonduri cinegetice, cărora nu li se acordă sau li se acordă doar cote simbolice de recoltă, comparativ cu alţi gestionari vecini, care obţin cote de recoltă atât de mari încât nu le pot realiza decât prin braconaj (prin metoda interzisă de lege a împuşcării selectiv –negative a urşilor la nadă) şi de iraţiunea acordării celor mai mari cote de recoltă în zonele în care urşii nu produc prejudicii, adică în zonele în care aceştia iernează, nicidecum în zonele în care aceştia coboară vara şi toamna la hrană, producând pagube greu de imaginat,  autoritatea publică centrală de mediu este singura responsabilă, deşi niciodată nu s-a pus deschis problema tragerii decidenţilor ei la răspundere, pentru schimbarea, doar aparent surprinzătoare, a comportamentului urşilor şi, implicit, pentru prejudiciile şi accidentele, inclusiv mortale, produse de aceştia”, a mai spus sursa citată anterior.

[slideshow_deploy id=’19869′]