Parlamentarii numără câinii ciobanilor de la stână

În timp ce legislaţia  apără lupii de arma vânătorilor, lupii de care se plâng ciobanii că fac prăbăd între mioare, aceeaşi legislaţie limitează drastic numărul câinilor ciobăneşti de la stâne.

stana

Parlamentarii au decis, din nou, să limiteze numărul câinilor ciobăneşti de la stână, asta deşi crescătorii de ovine se plângeau şi până acum de prevederile limitative drastice. Astfel, parlamentarii au stabilit că, la şes ciobanii pot avea la stână doar un câine. La deal sunt permişi doi, iar turmele de la munte pot fi păzite de cel mult trei câini. Acestea sunt prevederile unei legi recent adoptate, iar cine o încalcă riscă amenzi de până la 1.500 de lei. Crescătorii de oi sunt revoltaţi şi spun că nu pot păzi sute de oi cu doar trei câini, aşa cum cred parlamentarii, asta şi în condiţiile în care populaţia de lupi s-a înmulţit foarte mult şi nu o dată haitele de lupi au dat târcoale mioarelor şi atacat stânele.

Până de curând, legea dădea voie ciobanilor să aibă un singur câine la 100 de oi şi chiar şi aşa crescătorii de ovine erau nemulţumiţi. Ciobanii s-au plans în repetate rânduri că deja sunt prea mulţi lupi, care nu-şi mai pot asigura hrana şi, din acest motiv s-au înmulţit atacurile la stânele de oi, mai ales în iernile grele. Potrivit unor informaţii, în România trăieşte acum una din cele mai numeroase populaţii de lupi, însă în ultimii ani habitatul acestor animale este din ce în ce mai restrâns, aşa că haitele au ajuns să coboare din munte, mai ales când sunt flămânde. De aceste lucruri nu au ţinut cont parlamentarii când au limitat drastic numărul câinilor de la stână.

[slideshow_deploy id=’20328′]