Adrian Năstase, martor în Dosarul Mineriadei din iunie 1990

Fostul Prim Ministru al României, Adrian Năstase,a  fost audiat de procurorii militari, în calitate de martor, în Dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990.

adrian-nastase-condamnat

La acea vreme, Adrian Năstase era deputat FSN şi ar fi purtat discuții despre acele evenimente cu Ion Iliescu. Imediat după aceea, a fost numit ministru de Externe. La ieşirea de la audieri, ex-premierul României a precizat că doreşte aflarea adevărului, cu atât mai mult cu cât există în acest sens şi o decizie a CEDO. „La vremea respectiva eu eram secretar cu relatiile externe ale FSN si purtator de cuvant. Ministru am devenit dupa doua saptamani, cand s-a format noul guvern. Intalnirea s-a derulat absolut normal. Am dat o declaratie de martor, amintind unele din lucrurile pe care eu le stiam sau erau deja cunoscute in legatura cu functionarea FSN la acel moment. Foarte multe lucruri nu am putut sa spun poate pe unele chestiuni de detaliu, pentru ca nu participam la luarea deciziilor in acea perioada”, a declarat Adrian Nastase.

În ordonanţa de începere a urmăririi penale în dosarul Mineriadei, procurorii militari au arătat că Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu -Voican Voiculescu şi alţii au decis reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii. În ceea ce-i privește pe Ion Iliescu și pe Petre Roman, aceștia au fost puși sub învinuire în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii. În dosarul mineriadei din 1990 sunt peste 20 de învinuiţi printre care ministrul de interne de la acea vreme, Mihai Chiţac, dostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul ministru al Apărării Victor Atanasie Stănculescu.

Mineriada din iunie 1990 este considerată cea mai sângeroasă. În evenimentele din Bucureşti, şase oameni au fost ucişi şi peste 700 au fost răniţi. Ancheta derulată mai bine de 25 de ani de procurorii Parchetului General nu a  fost practic finalizată niciodată şi nimeni nu a răspuns pentru acele fapte în ciuda dovezilor existente. Mai mult, în 2009, Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, foştii miniştri ai Apararii şi Internelor Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac , la fel ca şi generalul de armată Corneliu Diamandescu au fost scoşi de sub urmărire penală. În data de 9 martie a.c. s-a luat decizia redeschiderii urmăririi penale în acest caz, ca urmare a unei hotărâri venite din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului, iar instanţa supăremă şi-a dat acordul în acest sens.

[slideshow_deploy id=’13837′]