Cărbunele, tocat de ecologişti

Un raport Greenpeace arată că exploatarea cărbunelui reprezintă un pericol pentru populaţie. Complexul Energetic Hunedoara, prin producţia de cărbune a intrat în malaxorul ecologiştilor care vor diminuarea alocărilor financiare pentru acest sector care încă ţine în viaţă Valea Jiului.

carbune1

“Pornind de la statistici oficiale ale Ministerului Economiei, calculele arată că subvenţiile în 2005-2013 pentru industria cărbunelui se ridică la 3.76 mld. de lei comparativ cu doar 0.81 pentru regenerabile. Comparând scenarii alternative pentru producția de energie electrică, ajungem la concluzia că ar fi suficient să transferăm subvențiile de la cărbune la regenerabile pentru a acoperi nevoia de investiţii publice în tehnologie modernă, ceea ce ar însemna un sistem energetic mai stabil şi mai sigur. În total, studiul estimează că din 1990 industria de cărbune a primit subvenţii în valoare de 15 mld. de lei, ceea ce reprezintă 2.3% din PIB-ul unui an. Această valoare nu include costul externalităţilor precum costul crescut asupra sistemului naţional de sănătate ca rezultat al bolilor cauzate de poluarea aerului”,  se arată într-un raport al Greenpeace.

Mai mult decât atât, raportul Greenpeace arată că producţia de energie pe bază de cărbune nu este viabilă.

“Conform analizei, producţia de energie din cărbune şi lignit în condiţiile actuale, în România nu este viabilă economic, întrucât preţurile pe piaţă ale energiei depăşesc costul marginal al lignitului şi al huilei ale CE Oltenia şi Hunedoara  doar câteva ore pe an. Drept urmare, aceşti producători, ţin în funcţiune maximum o treime din capacitatea nominală şi au nevoie de subvenţii operaţionale pentru a rămâne pe piaţă”, se mai arată în raportul Greenpeace.

La finalul raportului, cei de la Greenpeace arată că sprijinul pentru cărbune şi dependenţa de resurse nucleare ar trebui să scadă, în timp ce ar trebui să crească ponderea regenerabilelor.

[slideshow_deploy id=’13835′]