Judecătoria Deva a înregistrat procesul dintre CEH şi Garda Naţională de Mediu

Procesul intentat de Complexul Energetic Hunedoara celor de la Garda Naţională de Mediu stă să înceapă. Judecătoria Deva a înregistrat dosarul la finele săptămânii trecute.

pizap.com14506430666871

Iniţial, cauza s-a aflat pe rolul Judecătoriei Petroşani, însă magistraţii de aici şi-au declinat competenţa. Dosarul, în care se tranşează, de fapt, viitorul Termocentralelor Mintia şi Paroşeni, nu a primit încă termen de judecată, la instanţa deveană fiind înregistrat pe rol în data de 18 decembrie.

Oficialii CEH au cerut în instanţă anularea procesului verbal de contravenţie din data de 23.06.2015 prin care s-a dispus sistarea activităţii la Sucursala Electrocentrale Deva şi SE Paroşeni. În luna iunie, Garda de Mediu a decis suspendarea activităţii la cele două termocentrale incluse în CEH din cauză că nu s-au conformat normelor de mediu în vigoare. Comisarii de mediu au precizat că, în vederea obținerii Autorizației Integrate de Mediu, la Mintia este necesară realizarea investițiilor ce decurg din respectarea Directivei 2001/80/C pentru cele trei instalații mari de ardere (IMA1, IMA2, IMA3), respectiv reabilitare electrofiltre, reabilitare azătoare cu NOx redus. De asemenea, pentru Mintia s-a decis aplicarea unei sancţiuni în valoare de 60.000 lei pentru că unitatea funcționează fără a deține autorizație integrată de mediu. La Paroşeni, în schimb, trebuie finalizată investiţia privind desulfurarea gazelor de ardere, care este de altfel aproape finalizată, respectiv schimbarea tehnologiei de colectare, transport și depozitare a zgurii și cenușii. Închiderea celor două termocentrale ar reprezena cântecul de lebădă pentru compania energetică, dat fiind faptul că veniturile principale pentru derularea activităţii CEH vin exact din vânzarea de energie.

[slideshow_deploy id=’19658′]