Bogdan Ţîmpău contrazis chiar de Ilie Păducel: “Am fost plătit ca muncitor cu munca politică”

Bogdan Ţîmpău susţine că Ilie Păducel nu a fost plătit pentru activitatea depusă în funcţia de secretar PCR pentru ca primarul în exerciţiu – dorit de liderul PNL ca şi candidat al liberalilor – să nu intre sub incidenţa decalogului de integritate anunţat de liderii centrali ai partidului. Îl contrazice chiar primarul Petrilei, care recunoaşte că a fost plătit ca muncitor cu munca politică.

pizap.com14495538528391

 

Haideţi să ne amintim ce a declarat, textual, liderul PNL Hunedoara: “Decalogul vorbeşte despre funcţii remunerate şi eu am vorbit cu domnul Păducel, care mi-a spus că nu era plătit. Nu a avut o funcţie remunerată de Partidul Comunist Român”. Asta a fost prima lui declaraţie, dată în perioada în care se vorbea doar despre intenţia de a-l aduce pe primarul Petrilei în PNL. Marţi, urmașul lui Mircea Ioan Moloț în fruntea liberalilor hunedoreni  a susținut, din nou, că Ilie Păducel, cel mai proaspăt membru al PNL Petrila, îndeplinește criteriile de integritate cerute de decalogul lansat Alina Gorghiu și Vasile Blaga, copreședinții PNL. “Am întrebat la alți oameni. Mi s-a spus că nu a primit bani”, a declarat Bogdan Țîmpău. Întrebat dacă a verificat la ITM, sau a cerut decizia de pensie pentru a avea dovada clară că Ilie Păducel nu a fost plătit de Partidul Comunist, copreședintele PNL Hunedoara a răspuns că nu face ”muncă de detectiv”. Pe de altă parte, la aducerea lui Păducel în partid s-a găsit un nou tertip şi s-a făcut vorbire despre faptul că acesta nu a fost plătit de PCR, ci de “statul roman”, dar care, înainte de 1989, se confunda cu partidul unic. Să nu uităm că PCR era fix “partidul stat”, era un regim totalitar, un partid unic care controla absolut tot prin structurile sale.

Să explicăm, însă, de ce ne întoarcem la acest aspect. PNL a adoptat cele 10 criterii de integritate pentru candidaţii la alegerile locale. Şi, în forma actuală, la punctual 1 se vorbeşte exact despre  “Lustraţie”, în sensul că: “a. Sa nu fi fost membru sau colaborator al fostei securitati si sa nu fi fost dovedit ofiter acoperit;   b. Sa nu fi detinut functii retribuite in aparatul de conducere al Partidului Comunist Roman, la orice nivel”. Altfel spus nu se spune nicăieri cine să fi făcut plata serviciilor prestate, aşa cum încearcă Ţîmpău să acrediteze ideea, adică PCR sau “statul roman”, că oricum între cele două se poate pune cu lejeritate semnul de egalitate.

Iar Ilie Păducel a fost plătit şi asta este un lucru cert. Nu am căutat nici la ITM, nu am citit nici decizia de pensionare, ci l-am întrebat direct pe primarul în exerciţiu al Petrilei, care a recunoscut franc că a  fost plătit, susţinând, e drept, că “de statul roman”. “Am fost plătit de statul român, ca muncitor cu munca politică. Am avut un salariu de 3.300 – 3.800 de lei”, a declarat Ilie Păducel. Avea o mulţime de atribuţii, inclusiv pe linie politică, dar spune că a intrat şi în mină, chiar şi în urma unor accidente. L-am contactat din nou pe Bogdan Ţîmpău pentru a vedea care este declaraţia acestuia în lumina noilor informaţii. A fost extrem de succinct: “Luni vom avea şedinţa Biroului reunite în care vom lua o decizie. Vorbim după şedinţa Biroului reunite. Am dat atâtea declaraţii pe această temă, încât nu mai pot”. Ţîmpău nu şi-a schimbat declaraţia nici după ce a fost chestionat cu privire la faptul că în toate declaraţiile a susţinut că Ilie Păducel nua  fost remunerate: “Vorbim după şedinţa Biroului reunit”.

 

Cum funcţiona statul român

Să vedem însă ce reţine memoria Intrenetului despre structura organizatorică a României înainte de 1989 şi asta, aşa, la o succintă căutare. Potrivit www.contributors.ro “statul comunist functiona într-un mod hiper-centralizat, functiona cu un aparat urias administrativ-birocratic pentru ca se baza pe coercitie si nu pe persuasiune sau participare democratica, functiona prin impartirea in unitati teritoriale mai mici decat au fost ele inainte pentru a controla teritoriul mai bine cu structurile de partid si cele administrative. De asemenea, premisa de baza era ca partidul controleaza administratia si nu invers. (…) Sa observam doar ca aparatul represiv – constituit in mare parte din servicii de informatii dimensionate la un nivel care putea prelucra cele cateva milioane de dosare de informator nu permitea, atunci, infiltrarea sistemului politic (daca vroiai sa racolezi un membru de partid, mai ales unul de conducere,aveai nevoie de aprobare scrisa).

In plus fata de structura centralizata si premisa de baza de la care se pornea, aveam parte de un sistem unitar, centralizat, dirijist, care avea la baza celebrele planuri cincinale. Planurile se traduceau apoi la nivelul fiecarei unitati administrative/cooperatiste – cu alte cuvinte primeai lumina de la Bucuresti sau altfel spus, primeai instructii din capitala, de la secretariatul Partidului Comunist si de la  secretarii regionali, nu “faceai de capul tau”.

În plus, . În articolul 3 al Constituției României din 1965, PCR era numit „forța politică conducătoare a întregii societăți din Republica Socialistă România”. Altfel spus, PCR = Statul Român!

 

Ce spune Păducel despre activitatea lui

 

Ilie Păducel a avut înainte de 1989 o prodigioasă activitate la umbra defunctului PCR, scus acum în afara legii. Potrivit CV-ului depus chiar de primarul Petrilei pe site-ul oficial al administraţiei publice locale şi, în consecinţă, asumat cu mîndrie, acesta a deţinut funcţii politice ani buni, până în 1989, când regimul comunist a fost răsturnat şi Păducel alungat la propriu. Haideţi să vedem împreună ce scrie chiar Ilie Păducel la activitatea profesională: “1969-1975 lacatus subteran la E. M. Lonea; 1975-1979 maistru electro-mecanic subteran la E. M. Lonea; 1979-1981 Presedintele comitetului de sindicat E. M. Lonea; 1981-1988 Secretarul Comitetului de partid la E.M. Lonea; 1988-1989 Primarul orasului Petrila; 1989-1996 artificier la E. M. Lonea;1996- în prezent Primarul Orasului Petrila”.

Ar mai trebui precizat doar că Ilie Păducel susţine că nu s-a dus să bată la uşa PNL pentrua  fi primit în partid, ci că a fost chemat!

[slideshow_deploy id=’17452′]