Municipiul Vulcan, pe lista ţintelor cu bomba atomică  

 

Un document desecretizat şi publicat de presa de peste Ocean arată că ţara noastră era marcată de armata SUA, mai multe localităţi fiind ţinte în cazul izbucnirii unui război nuclear. Localităţile româneşti erau pe radarul cu ţintele armatei americane în cazul izbucnirii unui război nuclear în perioada Războiului Rece, iar localitatea din Valea Jiului nu era aleasă întâmplător.

vulcan_hunedoara_3

Municipiul Vulcan se află în centrul mineritului din Valea Jiului, iar un atac asupra acestei ţinte paraliza atât industria metalurgică cât şi cea de energie. Cele două termocentrale, Paroşeni şi Mintia, alimentate cu cărbune superior din Valea Jiului ar fi lăsat fără energie vestul ţării. În lipsa huilei n-ar mai fi funcţionat nici cele două combinate de la Călan şi Hunedoara, puncte extrem de importante pentru industria românească atât civilă cât şi militară. Cele 800 de pagini de documente, care fac parte dintr-un plan întocmit în 1956 şi denumit „Studiu privind necesarul de arme nucleare”, au fost publicate pe site-ul Arhivei Naţionale de Securitate a SUA pe data de 22 decembrie, sub numele „Listele cu ţintele nucleare ale armatei americane în timpul Războiului Rece, declasificate pentru prima dată”.

Documentele cuprind informaţii despre 1100 baze aeriene din blocul sovietic, prioritare fiind două aerodromuri din Belarus unde se aflau în acea perioadă bombardiere cu raza medie de acţiune, principala ameninţare la adresa statelor din Europa de Vest. Din România, pe liste mai apar oraşele Alba Iulia, Moineşti, Paşcani, Sfîntul Gheorghe şi Ciceu.

[slideshow_deploy id=’17448′]



(Următoarea știre) »