Minele neviabile nu pot funcţiona după 2018

Minele neviabile din Valea Jiului trebuie închise, obligatoriu, până în anul 2018. potrivit unei note a Comisiei Europene nu există posibilitatea de prelungire a termenului de închidere a minelor necompetitive din cadrul SNÎMVJ.

Directorul-Societatii-Inchideri-Mine-Valea-Jiului-a-demisionat

“Decizia Consiliului prevede că toate minele de cărbune care au beneficiat de ajutoare pentru acoperirea pierderilor aferente producției trebuie să își înceteze, în mod irevocabil, activitatea până la 31 decembrie 2018. Minele care au fost susținute prin acoperirea pierderilor aferente producției nu sunt eligibile să beneficieze de un astfel de sprijin după această dată, însă, atunci când producția de cărbune trebuie să înceteze, decizia Consiliului prevede acordarea de ajutoare pentru acoperirea costurilor excepționale rezultate din închiderea minelor, inclusiv ajutoare pentru a aborda consecințele sociale. Cuantumul ajutoarelor de stat care pot fi acordate pentru astfel de scopuri nu este limitat, statele membre având libertate de acțiune: în cazul în care doresc, pot acoperi costurile sociale, cum ar fi costurile aferente recalificării profesionale”, se arată într-un document al Comisie Europene din data de 15 decembrie 2015.

În februarie 2012, în conformitate cu Decizia Consiliului din 10 decembrie 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive („decizia Consiliului”), Comisia a aprobat un ajutor de stat (în cazul SA. 33033) în valoare de 174 de milioane de lei care urma să fie utilizat pentru a răspunde problemelor sociale rezultate în urma închiderii a trei mine de cărbune necompetitive, inclusiv, de exemplu, pentru a acoperi costurile aferente recalificării profesionale. Trei mine de cărbune din Valea Jiului au intrat pe programul de închidere până în anul 2018. Mina Petrila deja şi-a încetat activitatea, urmează Paroşeni şi Uricani.

[slideshow_deploy id=’26307′]