În luna februarie începe procesul dintre CEH şi Garda de Mediu

Procesul dintre Complexul Energetic Hunedoara şi Garda de Mediu, în care se tranşează viitorul celor două termocentrale, începe la finele lunii februarie, la Judecătoria Deva.

pizap.com14520296910671

Iniţial, cauza s-a aflat pe rolul Judecătoriei Petroşani, însă magistraţii de aici şi-au declinat competenţa.  Primul termen la Judecătoria Deva a fost stabilit pentru data de 25 februarie, cauza fiind înregistrată pe rolul instanţei la finele anului trecut.

Oficialii CEH au cerut în justiţie anularea procesului verbal de contravenţie din data de 23.06.2015 prin care s-a dispus sistarea activităţii la Sucursala Electrocentrale Deva şi SE Paroşeni. În luna iunie 2015, Garda de Mediu a decis suspendarea activităţii la cele două termocentrale incluse în CEH din cauză că nu s-au conformat normelor de mediu în vigoare. Comisarii de mediu au precizat că, în vederea obținerii Autorizației Integrate de Mediu, la Mintia este necesară realizarea investițiilor ce decurg din respectarea Directivei 2001/80/C pentru cele trei instalații mari de ardere (IMA1, IMA2, IMA3), respectiv reabilitare electrofiltre, reabilitare azătoare cu NOx redus. De asemenea, pentru Mintia s-a decis aplicarea unei sancţiuni în valoare de 60.000 lei pentru că unitatea funcționează fără a deține autorizație integrată de mediu. La Paroşeni, în schimb, trebuie finalizată investiţia privind desulfurarea gazelor de ardere, care este de altfel aproape finalizată, respectiv schimbarea tehnologiei de colectare, transport și depozitare a zgurii și cenușii. Închiderea celor două termocentrale ar reprezena cântecul de lebădă pentru compania energetică, dat fiind faptul că veniturile principale pentru derularea activităţii CEH vin exact din vânzarea de energie.

[slideshow_deploy id=’13837′]